Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ακόμα κι αν κάνεις διατροφή και γυμναστική την αμαρτία σου θα την κάνεις έστω με ένα μελομακάρονο.
Όταν όμως, φτιάχνεις τα μελομακάρονα με τα ίδια σου τα χεράκια έχουν άλλη νοστιμιά, παρακάτω θα δεις την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή έτσι ώστε να μην “φας” όλη σου την ημέρα στην κουζίνα.
ΥΛΙΚΑ
2 κούπες τσαγιού λαδι
1 κούπα τσαγιού ζάραχη
1/4 κούπας τσαγιού κονιάκ (αν θέλετε)
3/4 κούπας τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 πακέτο + μια χούφτα αλεύρι μαλακό
1 κ. γ. κανέλα (όχι γεμάτο)
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
1 φακελάκι baking powder
Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 κούπα τσαγιού μέλι
1 1/2 νερό
Για το γαρνίρισμα
Τριμμένο καρύδι και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη ζύμη μας, θα πρέπει να φτιάξουμε το σιρόπι μας. Οπότε, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό , προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει καλά και τέλος ρίχνουμε το μέλι όπου ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί όλα τα υγρά υλικά του μίγματος (λάδι, χυμός πορτοκάλι, κονιάκ) μαζί με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να διαλυθεί εντελώς.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι, ρίχνουμε μέσα την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και το baking powder. Ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους και μετά τα ρίχνουμε μέσα στο πρώτο μπολ, όπου έχουμε αναμείξει τα υγρά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και πάλι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα όσο μεγάλα θέλουμε και κάνουμε στην επιφάνειά τους σχέδια με το πηρούνι ή πιέζοντάς τα ελαφρά στον τρίφτη.
*Στα χέρια μας μένει λίγο λάδι, αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολα και φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170°C φούρνο για 40 λεπτά και είναι έτοιμα για μέλωμα.