Το πιο εύκολο, γρήγορο και λαχταριστό κέικ σοκολάτας ψυγείου από την κορυφαία Ελληνίδα σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Υλικά
- 200 γραμ. σοκολάτα 60% ή 70%
- 400 ml γάλα πλήρες
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 40 γραμ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
- 4 αυγά
- 60 γραμ. ζάχαρη
Για το κέικ σοκολάτας ψυγείου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Η λιωμένη σοκολάτα είναι το κάτι άλλο!
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα του κέικ δαχτυλίδι 22 εκ. ή βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα του κέικ.
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσουν.
Προσοχή, όχι να βράσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
Με συρμα ανάδευσης, τα ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο σοκολατένιο γάλα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε να πήξουν ελαφρά τα υλικά, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σχηματίζεται παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας.
Να τραβάς δηλαδή γραμμή με το δάχτυλο στη κουτάλα, και η γραμμή να μένει ανοιχτή.
Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ στην έτοιμη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνο, για 30 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν βγει από το φούρνο, χάνει λίγο τον όγκο του, όπως τα σουφλέ.
Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για μία ώρα.
Για το με τη λιωμένη σοκολάτα ξεφορμάρουμε με προσοχή, και το βάζουμε σε μια πιατέλα.
Το σερβίρουμε πάντα παγωμένο, με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα και φρούτα.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο argiro.gr