Κολοκυθόπιτα με τραχανά και φέτα
Βαθµός δυσκολίας 3
12 µερίδες
Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί 36 εκ.
• 6 χωριάτικα φύλλα για πίτες
• 1 κιλό κολοκυθάκια
• 200 γρ. τραχανά (γλυκό ή ξινό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
• 300 γρ. τριμμένη φέτα
• 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 4 αβγά
• 250 ml γάλα
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα, τον άνηθο και το μαϊντανό, τα κολοκυθάκια καλά στραγγισμένα και τα ανακατεύουμε.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε τα πρώτα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη μισή γέμιση, καλύπτουμε με δύο φύλλα, αλείφοντάς τα ξανά με ελαιόλαδο, και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Διπλώνουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με τα δύο φύλλα που περίσσεψαν, αφού τα αλείψουμε και αυτά με ελαιόλαδο και πιέζουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι μέσα στο ταψί. Χαράζουμε την πίτα σε μερίδες.
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μία ώρα.
Tip
Φτιάχνουμε αυτήν την πίτα, αντικαθιστώντας τα κολοκυθάκια με ψίχα κίτρινης κολοκύθας. Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε 1,5 κιλό ψίχα κολοκύθας και ακολουθούμε τα βήματα της συνταγής. Αρωματίζουμε με φρέσκο ή ξερό δυόσμο.