O Γιώργος Τσούλης κάνει τη μαγειρική, διασκέδαση, κι έρχεται να αποδείξει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στην κουζίνα!
Καθημερινά στις 15:30,μαγειρεύει λαχταριστές, δροσερές συνταγές που θα μας δώσουν ιδέες για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια.
Μαζί του μια sous chef από το… μέλλον, ρωτάει ότι θα θέλατε να ρωτήσετε εσείς.
Βελούδινες κροκέτες γεμιστές με ζαμπόν & τυρί
Μερίδες: 12-14
Χρόνος Εκτέλεσης: 15 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
#tsoulotip: Προσέχουμε να μην καίει πολύ το λάδι, για να τηγανιστούν οι κροκέτες και στο εσωτερικό τους.
Υλικά
Για τις κροκέτες:
- 70 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
- 60 γρ. τυρί gouda
- 60 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κάθετες φέτες
- 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. εστραγκόν, ξερό
- 250 ml γάλα, πλήρες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το πανάρισμα:
- 120 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 100 γρ. πάνκο
- 2 αυγά μέτρια, χτυπημένα
Για τη μαγιονέζα με πιπεριές Φλωρίνης:
- 200 γρ. μαγιονέζα
- 100 γρ. πιπεριά φλωρίνης σε κονσέρβα
- 2-3 φύλλα βασιλικού
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να καβουρδιστεί.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε στην κατσαρόλα σε δόσεις το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ζαμπόν, το τυρί gouda, το εστραγκόν, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ύστερα, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε ένα μπολ και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφού περάσουν οι 2 ώρες, αφαιρούμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μπαστούνια των 35-40 γρ.
Έπειτα, αδειάζουμε σε 3 διαφορετικά πιάτα το αλεύρι, τα αυγά και το πάνκο αντίστοιχα.
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, πανάρουμε τα μπαστούνια περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από τα αυγά και τέλος από το πάνκο και τα τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Για τη μαγιονέζα με πιπεριές Φλωρίνης: Στο multi χτυπάμε τη μαγιονέζα, την πιπεριά Φλωρίνης, το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος, τοποθετούμε τις κροκέτες σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές με τη μαγιονέζα.
Νιόκι με λιαστή ντομάτα και κατσικίσιο τυρί
Μερίδες: 4
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη
#tsoulotip: Βάζουμε τα νιόκι στο νερό με τον πάγο, ώστε να μην παραβράσουν.
Υλικά
Για τα νιόκι:
- 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
- 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κρόκους αυγού
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σάλτσα με κατσικίσιο τυρί:
400 ml Κρέμα Γάλακτος NOYNOY Light
100 γρ. κατσικίσιο τυρί
80 γρ. λιαστή ντομάτα, κομμένη σε κάθετες φέτες
1 κ.γ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρόκα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Για τα νιόκι: Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να φύγουν τελείως όλα τα υγρά.
- Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις πατάμε, ώστε να λιώσουν και να γίνουν ένας λείος πουρές. Ρίχνουμε στο ίδιο μπολ το αλεύρι, την παρμεζάνα, τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αμέσως μετά, αδειάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και δημιουργούμε μία γραμμή 30 εκ. περίπου πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τη γραμμή του μείγματος και κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ. περίπου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα της σακούλας.
- Κατόπιν, αλευρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε προσεκτικά εκεί όλα τα κομμάτια και τα αλευρώνουμε από πάνω ελαφρώς.
- Παράλληλα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και πάγο και το αφήνουμε στην άκρη. Όταν βράσει το νερό της κατσαρόλας, ρίχνουμε τα νιόκι μέσα σε δόσεις και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Όταν είναι έτοιμα, με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα μεταφέρουμε στο μπολ με τον πάγο και τα αφήνουμε εκεί, μέχρι να κρυώσουν.
- Μόλις κρυώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με λίγο ηλιέλαιο και τα ανακατεύουμε, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα των νιόκι.
- Για τη σάλτσα με κατσικίσιο τυρί: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα και σοτάρουμε για ένα με δύο λεπτά, κι έπειτα, ρίχνουμε την Κρέμα Γάλακτος ΝOYNOY Light.
- Αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τα νιόκι, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε 3 με 4 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί, το σπανάκι, τα αφήνουμε δύο λεπτά και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο & ρόκα.
Σοκολατένιες Καριόκες
Τεμάχια: 14-16
Χρόνος Εκτέλεσης:40 λεπτά
Χρόνος Προετοιμασίας:10 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
#tsoulotip: Μπορούμε αντί για μπισκότα να προσθέσουμε έτοιμο κέικ ή κέικ που μας έχει περισσέψει.
Υλικά
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ, θρυμματισμένα
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 50 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
- 20 γρ. κακάο
- 20 mlκονιάκ
- ¼ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- Ηλιέλαιο, για το άλειμμα
Εκτέλεση
Προσθέτουμε σε ένα βαθύ μπολ τα μπισκότα, τα καρύδια, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κακάο, το μέλι, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια φορώντας γάντια μίας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, δύο κομμάτια μεμβράνης το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο και τα αλείφουμε ελαφρώς με λίγο ηλιέλαιο. Ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ πάνω στη μεμβράνη και το ρολάρουμε δίνοντας του ένα κυλινδρικό σχήμα. Κλείνουμε τις άκρες σαν να σχηματίζουμε μία καραμέλα.
Αμέσως μετά, τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για μισή ώρα.
Παράλληλα, λιώνουμε την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν μαρί και μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε το μείγμα από την κατάψυξη και το κόβουμε κομμάτια σε κάθετες φέτες πάχους 3 εκ.
Κατόπιν, βουτάμε κάθε κομμάτι μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών, το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Τέλος, αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει και αφού κρυώσει, σερβίρουμε τις καριόκες.
Δείτε το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=gbSwkzsL6Jg&feature=youtu.be
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο alphatv.gr/minmasas