Υλικά για ένα ταψί φούρνου

Για τη ζύμη:

  • 6 χωριάτικα φύλλα για πίτες
  • 750 γρ. πράσα
  • 750 γρ. ξερά κρεμμύδια
  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 5 αβγά
  • 125 ml γάλα εβαπορέ
  • 150 γρ. τριμμένη, γλυκιά γραβιέρα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Mακεδονική κιμαδόπιτα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να σπάσουν οι σβόλοι και να γίνει σπυρωτός. Ύστερα από λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία και μαγειρεύουμε το μείγμα για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τα πράσα.

Αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσει. Όταν μαγειρευτεί το μείγμα του κιμά, το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει από τα υγρά του και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μείγμα του κιμά με τη γραβιέρα, τέσσερα αβγά, το γάλα και το μαϊντανό.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο το εσωτερικό και τα τοιχώματα του ταψιού. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση, διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί και τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα, αλείφοντας και αυτά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

Χαράζουμε την επιφάνεια σε μερίδες, χτυπάμε το αβγό που περίσσεψε και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 50-55 λεπτά, στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου. Όταν ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά προτού την κόψουμε για να τη σερβίρουμε.

Tip

Τα πράσα και τα κρεμμύδια δίνουν γλυκιά γεύση στη γέμιση. Αν μας αρέσουν οι έντονες γεύσεις, βάζουμε μια πικάντικη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα.

Περισσότερες συνταγές στο Hello! Cuisine

Λιγκουίνι με καπνιστό χέλι και βότκα από τον Βαγγέλη Δρίσκα

Βαγγέλης Δρίσκας: “Αν μου γινόταν πρόταση να συμμετέχω σε ριάλιτι μαγειρικής, θα το σκεφτόμουν”

Συνταγή Βαγγέλης Δρίσκας: Σοκολατοπιτάκια με αμύγδαλα

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ