Μελιτζάνες παπουτσάκια για όσους αγαπάνε τα λαδερά φαγητά, αλλά και την μικρασιάτικη κουζίνα.
Κάθε εβδομάδα το 7ΜΕΡΕΣ TV προσφέρει μια πολυτελή σειρά μαγειρικής!
6 τόμοι αφιερωμένοι στη μικρασιατική κουζίνα, μια διαδρομή 100 χρόνων σε γεύσεις και αρώματα αποτυπωμένη σε πάνω από 200 συνταγές.
Μια γαστρονομική περιπλάνηση που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα νοσταλγικό κάδρο της εποχής.
Στον τρίτο τόμο «Γεύσεις με κιμά» θα βρείτε υπέροχες συνταγές για μικρούς και μεγάλους.
Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο, τότε που η Σμύρνη ήταν το Παρίσι της Ανατολής, με διαχρονικές συνταγές που ξεχειλίζουν από αρώματα και μνήμες.
Μελιτζάνες παπουτσάκια εύκολη και νόστιμη συνταγή.
Προετοιμασία: 45 λεπτά
Ψήσιμο: 45 λεπτά
Μερίδες: 6
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
‒ 6 μελιτζάνες φλάσκες
‒ 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
‒ ⅔ φλιτζ. τσαγιού λάδι
‒ 350 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο σε λεπτό τρίφτη
‒ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
‒ 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
‒ 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
‒ 2 ντομάτες ώριμες
‒ αλάτι, πιπέρι
‒ μία πρέζα ζάχαρη
Για την κρέμα
‒ 3 κ.σ. Βούτυρο
‒ 4 κ.σ. Αλεύρι
‒ 3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
‒ αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Χαράζουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε με ένα κουτάλι αρκετή από τη σάρκα τους, την οποία ψιλοκόβουμε και κρατάμε στην άκρη. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε.
• Ζεσταίνουμε ½ φλιτζ. τσαγιού λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
• Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με την ψιλοκομμένη σάρκα της μελιτζάνας που κρατήσαμε, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
• Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
• Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μείνει ο κιμάς μόνο με τη σάλτσα του. Ρίχνουμε το μισό κεφαλοτύρι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
• Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και ενσωματώνουμε στο μείγμα λίγο κεφαλοτύρι.
• Τοποθετούμε τις άδειες μελιτζάνες σε ένα ταψί. Τις γεμίζουμε με μία στρώση από το μείγμα του κιμά και από πάνω βάζουμε 2-3 κ.σ. κρέμα.
• Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
TIP
Αν θέλουμε, προσθέτουμε στην κρέμα 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, ανακατεύοντας δυνατά για να απορροφηθεί πλήρως.