Η παέγια, ένα πιάτο συνώνυμο της καστιγιάνικης κουζίνας, σε μια πιο απλή εκδοχή, με κοτόπουλο και μπόλικα λαχανικά.
Οι Ισπανοί φτιάχνουν την παέγια μέσα στα παραδοσιακά πλατιά τηγάνια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι υλικά τους έχουν απομείνει, λαχανικά, θαλασσινά και κρέας. Εκεί κρύβεται και όλη η νοστιμιά του συγκεκριμένου πιάτου, που είναι ταυτόσημο με την καστιγιάνικη κουζίνα. Αυτή η συνταγή παρουσιάζει μια απλουστευμένη εκδοχή, μόνο με κοτόπουλο, την οποία μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και να φάει μια ολόκληρη οικογένεια.
Υλικά:
600 γρ. μπούτι κοτόπουλο φιλέτο
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
2 φλ. ρύζι καρολίνα
3-4 κλωστές κρόκο Κοζάνης
1/2 φλ. κρασί λευκό
4 φλ. ζωμό κοτόπουλο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα κόβουμε σε μπουκιές. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη, αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σοτάρουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή, ιδανικά, στο γουοκ. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ και προσθέτουμε τις πιπεριές, συνεχίζοντας το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για να μαλακώσουν. Μετά από 4΄-5΄ ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης στο κρασί. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄. “Σβήνουμε” με το αρωματισμένο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε την παέγια να σιγοβράσει για 20΄-25΄, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Σβήνουμε το μάτι πριν πιει το φαγητό όλα τα υγρά του για να μη στεγνώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Photo credits: istock