ΑΛΜΥΡΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 20´
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Για: 8-10 άτομα

Υλικά
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
225 γρ. τυρί κρέμα
1 φλιτζ. καρύδια καβουρδισμένα και ψιλοσπασμένα
1/2 φλιτζ. κουκουνάρι καβουρδισμένο και ψιλοσπασμένα
1/2 ματσάκι φύλλα βασιλικού φρέσκου και λίγα επιπλέον για το σερβίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2/3 φλιτζ. ντομάτες λιαστές
1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ το βούτυρο, τη φέτα, το τυρί κρέμα, το σκόρδο, τον βασιλικό και πιπέρι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και να αποκτήσουν υφή κρέμας. Στραγγίζουμε καλά από το λάδι τους τις λιαστές ντομάτες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τις ψιλοκόβουμε και τις ανακατεύουμε με την παρμεζάνα. Αναμειγνύουμε τα καρύδια με το κουκουνάρι.

Απλώνουμε σε μια φόρμα διαμέτρου 15-16 εκ. τη μισή ποσότητα ξηρών καρπών καλύπτοντας όλη τη βάση της. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή ποσότητα της κρέμας τυριού ισιώνοντας καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε μια στρώση με λιαστές ντομάτες-παρμεζάνα. Ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

Σκεπάζουμε τη φόρμα με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Όταν έχει κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε την τούρτα, τη στολίζουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε.

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ 3 ΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψήσιματος: 25΄
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Για: 8-10 άτομα

Υλικά
Για το παντεσπάνι
95 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κακάο άγλυκο
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αβγά μεγάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 κ.γ. βανίλια υγρή
βούτυρο

Για τη σοκολατένια μους
255 γρ. σοκολάτα μαύρη ψιλοκομμένη
420 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
2 κ.σ. νερό κρύο

Για τη μους φράουλα
1,5 φλιτζ. φράουλες φρέσκες
255 γρ. σοκολάτα λευκή ψιλοκομμένη
360 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
2 κ.σ. νερό κρύο
2 κ.γ. βανίλια υγρή
2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 πρέζα αλάτι

Για τη μους βανίλια
255 γρ. σοκολάτα λευκή ψιλοκομμένη
360 γρ. γρ. κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
2 κ.σ. νερό κρύο
2 κ.γ. βανίλια υγρή

Για τη διακόσμηση
120 γρ. σοκολάτα μαύρη ψιλοκομμένη
120 γρ. κρέμα γάλακτος
φράουλες

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι: Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Λιώνουμε σε ένα κατασαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του. Μόλις γίνει χλιαρό, το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το δουλεύουμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα. Ενσωματώνουμε τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά. Στην αρχή το μείγμα θα εμφανίζει κόκκους, αλλά μετά την προσθήκη των αβγών θα αποκτήσει γυαλιστερή και λεία όψη. Ρίχνουμε τη βανίλια και, μόλις απορροφηθεί, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ. Τέλος προσθέτουμε και το μείγμα των στέρεων υλικών (αλεύρι-κακάο) ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 22΄-25΄. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το παντεσπάνι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του – πρέπει να βγαίνει καθαρή. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 15΄ να πέσει η θερμοκρασία του πριν το ξεφορμάρουμε. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για τις μους και τη συναρμολόγηση: Χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. με αρκετά ψηλά τοιχώματα (6-7 εκ.) και του προσαρμόζουμε αντικολλητικό χαρτί ώστε να αυξήσουμε το ύψος του τουλάχιστον άλλα 10 εκ., γιατί η τούρτα θα γίνει αρκετά ψηλή. Βάζουμε το τσέρκι σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και τοποθετούμε στη βάση το παντεσπάνι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Μους σοκολάτα: Ζεσταίνουμε σε ένα μπολ και στο φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα με 180 γρ. από την κρέμα γάλακτος και το αλάτι για 30΄΄. Βγάζουμε το μπολ, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε για 2-3 φορές ακόμα το γρήγορο ζέσταμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Δουλεύουμε το μείγμα να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αναμειγνύουμε τη ζελατίνη με το νερό και την αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Στη συνέχεια τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 15΄΄, μέχρι να λιώσει. Την ενσωματώνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα ανακατεύοντας καλά.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη σαντιγί, την οποία στη συνέχεια ενσωματώνουμε σταδιακά στην κρέμα σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
Αδειάζουμε τη μους πάνω στο παντεσπάνι, απλώνοντάς την για να καλύψει όλη την επιφάνεια και να είναι όσο γίνεται ισόπαχη. Τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30΄ μέχρι να ετοιμάσουμε τη δεύτερη μους.

Μους φράουλα: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 1/2 φλιτζ. φράουλες μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο πουρέ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα, τον πουρέ φράουλας, 120 γρ. από την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30΄΄. Βγάζουμε το μπολ, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε για 2-3 φορές ακόμα το γρήγορο ζέσταμα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Δουλεύουμε το μείγμα να ενωθούν καλά τα υλικά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αναμειγνύουμε τη ζελατίνη με το νερό και την αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Στη συνέχεια τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 15΄΄, μέχρι να λιώσει. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη σοκολάτα, προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη σαντιγί, την οποία στη συνέχεια ενσωματώνουμε σταδιακά στην κρέμα σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Τέλος, προσθέτουμε τις υπόλοιπες φράουλες.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και αδειάζουμε τη μους φράουλα πάνω από αυτήν της σοκολάτας ισιώνοντας την επιφάνειά της. Ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε και την τρίτη μους.

Μους βανίλια: Ζεσταίνουμε σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα, 120 γρ. από την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το αλάτι για 30΄΄. Βγάζουμε το μπολ, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε για 2-3 φορές ακόμα το γρήγορο ζέσταμα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Ομογενοποιούμε καλά τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αναμειγνύουμε τη ζελατίνη με το νερό και την αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Στη συνέχεια τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 15΄΄, μέχρι να λιώσει και την ενσωματώνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη σαντιγί, την οποία στη συνέχεια αδειάζουμε σταδιακά στην κρέμα σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και στρώνουμε τη μους βανίλια πάνω από αυτήν της φράουλας. Ισιώνουμε καλά την επιφάνειά της και τη μεταφέρουμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Διακόσμηση: Ζεσταίνουμε σε ένα μπολ και στο φούρνο μικροκυμάτων την κρέμα γάλακτος με τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Αδειάζουμε την κρύα γκανάζ επάνω στην τούρτα και στολίζουμε με ολόκληρες φράουλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ