Μρίδες 8 ⁄ Προετοιμασία. 30′ ⁄ Αναμονή 24 ώρες ⁄ Μαγειρική 15′ ⁄
Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Υλικά
Για τα µήλα
•
4 µήλα µεγάλα και
σφιχτά
• 50 γρ. ζάχαρη
• 2 ξυλαράκια κανέλας
Για τη µους
•
200 γρ. σοκολάτα 55% κακάο σε µικρά
κοµµάτια
•
150 γρ. κρέµα γάλακτος 36% λιπαρά
• 100 γρ. βούτυρο
•
25 γρ. τσάι µε γεύση
µήλου
• 5 ασπράδια αβγών
•
50 γρ. ζάχαρη
κρυσταλλική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μήλα
Καθαρίζουµε τα µήλα και τα κόβουµε σε 8 κοµµάτια το καθένα. Τα βάζουµε σε µια κατσαρόλα µαζί µε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα καλύπτουµε µε νερό. Τα βράζουµε έως ότου µαλακώσουν (όχι πολύ) και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Αφαιρούµε την κανέλα, µοιράζουµε το µείγµα σε 8 µεγάλα ποτήρια του κρασιού –µέχρι τη µέση– και τα µεταφέρουµε στο ψυγείο.
Μους
Ρίχνουµε το τσάι στην κρέµα γάλακτος και το αφήνουµε για 24 ώρες. Βάζουµε την κρέµα γάλακτος µαζί µε το βούτυρο σε ένα κατασαρολάκι στη φωτιά και, µόλις πάρει βράση, την αδειάζουµε στην τεµαχισµένη κουβερτούρα σουρώνοντάς την ταυτόχρονα από το τσάι. Aνακατεύουµε πολύ καλά να οµογενοποιηθεί το µείγµα.
Xτυπάµε τα ασπράδια µαζί µε τη ζάχαρη σε χαµηλή ταχύτητα στο µίξερ, µέχρι να αποκτήσουµε µια σφιχτή και γυαλιστερή µαρέγκα, την οποία ενσωµατώνουµε µε απαλές κινήσεις στο µείγµα της σοκολάτας. Συµπληρώνουµε τα ποτήρια του κρασιού µε τη µους σοκολάτας και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Τέλος γαρνίρουµε το γλυκό µε αφυδατωµένες φέτες µήλου.
Αφυδατωµένα µήλα
Καθαρίζουµε τα µήλα και τα κόβουµε σε πάρα πολύ λεπτές φέτες. Τα απλώνουµε σε λαµαρίνα µε αντικολλητικό χαρτί, τα πασπαλίζουµε ελαφρώς µε ζάχαρη κρυσταλλική και τα ψήνουµε στο φούρνο στους 80ο C για 3 ώρες τουλάχιστον. Στο ενδιάµεσο, τα αναποδογυρίζουµε και τα πασπαλίζουµε µε ζάχαρη και από τις δύο πλευρές.
Φωτογραφίες: ΑΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Μία συνταγή από το Hello Cuisine