Ο πιο νόστιμος μεζες για μια ηλιόλουστη Παρασκευή ή για το Σαββατοκύριακο. Τραγανές γαρίδες με σος ταχίνι και πλούσια αρώματα από lime για όλη την παρέα!
Για αυτή τη συνταγή, χρειάζονται γαρίδες μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Αν βρείτε φρέσκες στην αγορά, ακόμη καλύτερα, αν και οι κατεψυγμένες θα είναι εξίσου νόστιμες και απαιτούν λιγότερη προετοιμασία.
Υλικά:
1 κιλό γαρίδες μεσαίου ή μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
2 φλ. ταχίνι
Χυμός και ξύσμα από 2 lime
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 φλ. παξιμάδι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες γαρίδες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Τα κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε ζωμό για ριζότο ή μακαρόνια και, με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε και το εντεράκι από τη ράχη. Ξεπλένουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα πιάτο. Όταν τελειώσουμε με όλες, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι. Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένες, απλώς αποψύχουμε και ξεπλένουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το 1 φλιτζάνι ταχίνι με το χυμό του 1 lime. Αν δεν είναι το μείγμα μας αρκετά αραιό, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό κι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι με λίγο αλάτι και το ξύσμα του ενός lime και σε ένα άλλο, βαθύ πιάτο, το τριμμένο παξιμάδι και το σκόρδο σε σκόνη. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Πανάρουμε τις γαρίδες βουτώντας τις πρώτα στο αλεύρι, μετά στο ταχίνι και τέλος στο τριμμένο παξιμάδι. Τις γυρνάμε απ’ όλες τις πλευρές να καλυφθούν καλά και τις αραδιάζουμε δίπλα-δίπλα σε ένα πιάτο. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να παγώσουν και να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα.
Έπειτα, τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες σε καυτό σπορέλαιο για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά, να κάνουν μια τραγανή, ροδοκόκκινη κρούστα. Τις βγάζουμε προσεκτικά σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Για τη σος ταχίνι
Για να φτιάξουμε τη σος, ανακατεύουμε το 1 φλιτζάνι ταχίνι που μας έχει απομείνει, με το ξύσμα και το χυμό 1 lime. Προσθέτουμε το τριμμένο σκόρδο κι ανακατεύουμε καλά. Είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της πικάντικης μαγιονέζας, που, φυσικά, δεν είναι νηστίσιμη.