Ντίνα Νικολάου: Διαχρονικά αγαπημένες συνταγές με κοινά στοιχεία το αλεύρι και το μεράκι που περνούν από γενιά σε γενιά.
Η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου, πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, μοιράζεται τις καλύτερες και πιο πετυχημένες συνταγές της.
Μέσα από αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι ένα πολύ καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο, θα την ακολουθήσετε σε όλα της τα ταξίδια: στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Κυρτώνη, σε επαγγελματικές κουζίνες, σε τηλεοπτικά πλατό, σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια. Η γευστική μνήμη μεταμορφώνει κάθε πιάτο, χαρίζοντας στα φαγητά βαθιά νοστιμιά.
Κάθε φαγητό έχει τη δική του ιστορία, κάθε πιάτο έχει το δικό του αποτύπωμα. Αλλά όλες οι συνταγές έχουν ένα κοινό συστατικό: ένα αρχέγονο υλικό για το οποίο όλοι έχουμε τις περισσότερες αναμνήσεις και ιστορίες να διηγηθούμε. Το αλεύρι… Ψωμάκια ζυμωμένα με αγάπη, πίτες με απλά υλικά, κέικ, ζυμαράκια… ζυμώματα, φουσκώματα, ενέργεια, αγάπη και, φυσικά, γνώση!
Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα ταξίδι στο Παρίσι για µεταπτυχιακά στα οικονοµικά στάθηκε η αφορµή για να της δείξει το πεπρωµένο της. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenôtre».
Αγαπητή, δηµοφιλής, πολυβραβευµένη, με εμμονή στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα και στα ελληνικά προϊόντα, φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό, γνωστοποιώντας τη διατροφική αξία και υπεροχή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής σε όλο τον κόσµο.
Το εστιατόριό της στο Παρίσι (Evi Evane) που έχει δημιουργήσει µε την αδελφή της Μαρία, αλλά και τα 5 traiteur που έχουν ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, είναι συνώνυμο ελληνικής και μεσογειακής διατροφής για τους Παρισιάνους που τους «ταξιδεύει» μέσα από τις γεύσεις σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή η συνεχής προσπάθεια αναγνωρίστηκε από τον Gilles Pudlowski, δηµιουργό του γαλλικού οδηγού γαστρονοµίας Pudlo Paris, που το 2017 ανέβασε το Evi Evane στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του τη µεγάλη διάκριση «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».
Πολύ δραστήρια και στην ελληνική γαστρονοµική πραγµατικότητα, όπου από το 2011 έως σήμερα παραμένει Πρεσβευτής Cheffe για τη γαστρονομική προώθηση της Προ του Άθω περιοχής και σύμβουλος γαστρονομικού τοπικού προορισμού στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina, ενώ από το 2013 παραμένει επίτιμο μέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής μαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Το 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα «ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία».
Για όλες αυτές τις δραστηριότητες έχει λάβει αρκετές επιβραβεύσεις· το 2017 τα Tourism Awards της απονείμουν το Χρυσό Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, το 2019, κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδεικνύεται Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταμοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονέμουν βραβείο για την προσφορά της στην κατηγορία Τουρισµός και Φιλοξενία αλλά και το 2023 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη βράβευσε για τη δράση της και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας και την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.
Τα βιβλία της Ντίνας είναι πολλά σε Ελλάδα και Γαλλία και κάποια έχουν καταφέρει να γίνουν best sellers (Grèce: La cuisine authentique).
Με τη συνεχή παρουσία της στην ελληνική αλλά και γαλλική τηλεόραση, µέσα από μαγειρικές εκπομπές, γαστρονοµικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, σεμινάρια μαγειρικής, αλλά και µε τη συμμετοχή της ως υπεύθυνη σεφ για την παρασκευή της μεγαλύτερης κακαβιάς στον κόσμο στον ∆ήμο Σητείας που εντάχθηκε στα ρεκόρ Guinness, η Ντίνα Νικολάου δίκαια θεωρείται ως η πρέσβειρα διεθνώς της ελληνικής γαστρονομίας.