Ο Γιώργος Τσούλης και το Hello.gr σας ετοιμάζουν το πιο λαχταριστό πασχαλινό τραπέζι. Μπορεί το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό για όλους, όμως τόσο η καλλη διάθεση όσο και τα νόστιμα φαγητά θα μας κάνουν να περάσουμε υπέροχα τις μέρες των εορτών.
Ο ταλαντούχος σεφ μοιράζεται μαζί μας 10 από τις πιο νόστιμες πασχαλινές του συνταγές και σας υπόσχεται ότι θα ικανοποιήσει γευστικά όλα τα μέλη της οικογένειας.
Σαλάτα με χαλούμι και ψητά λαχανικά
Μία αρκετά χορταστική και υγιεινή σαλάτα!
#tsoulotip: Κόβουμε τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
ΥΛΙΚΑ
180 γρ. χαλούμι, κομμένο σε στικς
100 γρ. κολοκύθι, κομμένο στη μέση και σε ροδέλες
100 γρ. baby πατάτες, κομμένες στη μέση και σε ροδέλες
100 γρ. μελιτζάνες, κομμένες στη μέση και σε ροδέλες
100 γρ. μαρούλι, χοντροκομμένο
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 6
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνης
2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
2 κ.γ. εστραγκόν, ξερό
1 κ.γ. ούζο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το ούζο, το κολοκύθι, τις πατάτες, τις μελιτζάνες, την πάπρικα, το εστραγκόν, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.
Κατόπιν, ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C στον αέρα για 1 ώρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ύστερα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χαλούμι και το ψήνουμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.
Τέλος, αδειάζουμε το μαρούλι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία σαλατιέρα, από πάνω ρίχνουμε τα λαχανικά, καλύπτουμε με το χαλούμι και σερβίρουμε.
Γεμιστές πατάτες φούρνου
Εύκολο και οικονομικό φαγητό που θα σας λύσει τα χέρια.
#tsoulotip: Τρυπάμε τις πατάτες με ένα μαχαίρι για να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
ΥΛΙΚΑ
3 πατάτες, πλυμένες
200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
100 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κάθετες φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε την κάθε πατάτα σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου, τις τρυπάμε, τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, τις τυλίγουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 60 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμες, αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν ελαφρώς και τις κόβουμε στη μέση οριζόντια.
Κατόπιν, σκάβουμε τις πατάτες με ένα κουτάλι, αδειάζουμε τη σάρκα τους που αφαιρέσαμε στο πολυκοπτικό (ή στο multi) μαζί με το γιαούρτι και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ύστερα, γεμίζουμε τις πατάτες με το παραπάνω μείγμα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε μέσα το ζαμπόν και το σοτάρουμε πολύ καλά.
Μόλις είναι έτοιμο το ζαμπόν, το τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες, τις πασπαλίζουμε με το τυρί gouda και τις ψήνουμε εκ νέου στο grill ή στις αντιστάσεις πάνω-κάτω στο δυνατό, μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί.
Τέλος, πασπαλίζουμε με μαϊντανό τις πατάτες και τις σερβίρουμε ζεστές.
Ψωμί με σπανάκι και τυριά
Γεμιστό ψωμί που είμαι σίγουρος πως θα αγαπήσετε!
#tsoulotip: Προσέχουμε κατά το ψήσιμο το κλείσιμο να εφάπτεται στο ταψί, για να μην ανοίξει το ψωμί κατά το ψήσιμο.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
160 ml γάλα, χλιαρό
50 ml ηλιέλαιο
2 κρόκους αυγού (medium), τον έναν αραιωμένο σε νερό
1 αυγό (medium)
2 κ.γ. μαγιά, ξερή
1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Παπαρουνόσπορο
Για τη γέμιση:
250 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
150 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε κάθετες φέτες
100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
100 γρ. baby σπανάκι
80 γρ. τυρί κρέμα
20 γρ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε την τελευταία να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ηλιέλαιο, το αυγό, τον έναν κρόκο, το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά στην αρχή και έπειτα σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Κατόπιν, τοποθετούμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 40Χ30εκ.
Αμέσως μετά, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 40Χ30εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, το καλύπτουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά ακόμα.
Μόλις φουσκώσει, αφαιρούμε τη βρεγμένη πετσέτα, αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με τυρί κρέμα, απλώνουμε ομοιόμορφα το baby σπανάκι, το βασιλικό, το πεκορίνο, τη λιαστή ντομάτα, το μετσοβόνε και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό από την μεγάλη πλευρά προς τη μικρή.
Στη συνέχεια, καλύπτουμε ξανά το ζυμάρι με βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Έπειτα, αλείφουμε το ζυμάρι με κρόκο αυγού, το πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και το ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κοκορέτσι στο φούρνο
Παραδοσιακό αγαπημένο πασχαλινό φαγητό!
#tsoulotip: Κόβουμε τη συκωταριά σε κομμάτια ίδιου μεγέθους για να ψηθούν ομοιόμορφα.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνίσια συκωταριά
1 κιλό αρνίσιο έντερο
2 αρνίσιες μπόλιες, μικρές
Χυμό από 2 λεμόνια
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Σαλάτα της αρεσκείας μας
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά το έντερο, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό, αδειάζουμε το χυμό από ένα λεμόνι και το αφήνουμε για μία μέρα. Αφού μουλιάσει για μία μέρα, σουρώνουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το έντερο και το αφήνουμε στην άκρη.
Κατόπιν, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τη συκωταριά, την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 5Χ5εκ. και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Ύστερα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το χυμό από ένα λεμόνι τη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, παίρνουμε ξυλάκια για σουβλάκια και περνάμε τη συκωταριά
Έπειτα, ανοίγουμε τις μπόλιες και τυλίγουμε το κάθε κοκορέτσι με αυτές.
Αμέσως μετά, παίρνουμε το έντερο και κάνουμε ένα μικρό κόμπο στο κάτω μέρος από το ξυλάκι. Τυλίγουμε σφιχτά το έντερο γύρω από τη συκωταριά. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα ξυλάκια.
Κατόπιν, στρώνουμε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω του μία σχάρα και μεταφέρουμε πάνω της τα ξυλάκια.
Ύστερα, αλατοπιπερώνουμε τα κοκορέτσια και τυλίγουμε καλά όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Τέλος, ψήνουμε τα κοκορέτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω–κάτω για 50-55 λεπτά περίπου. Αμέσως μετά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε εκ νέου για να πάρει χρώμα το κρέας.
Μόλις είναι έτοιμα τα κοκορέτσια, τα σερβίρουμε ζεστά μαζί με σαλάτα της αρεσκείας μας.
Εξοχικό
Παραδοσιακή κυριακάτικη συνταγή που θα λατρέψετε!
#tsoulotip: Θωρακίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στη λαδόκολλα για να μη χάσει τα υγρά του.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. χοιρινό λαιμό, κομμένο σε κυβάκια
400 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένο σε κυβάκια
200 γρ. baby πατάτες, κομμένες στη μέση
40 γρ. καρότα, κομμένα σε κυβάκια
3 κρεμμύδια, κομμένα στα έξι
3 σκ. σκόρδο, σπασμένες
2 ντομάτες, κομμένες στα έξι
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη στα οκτώ
1 κολοκύθι, κομμένο στη μέση και σε ροδέλες
100 ml κόκκινο κρασί
3 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
3 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό και το θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το καρότο, τις πατάτες, το κολοκύθι, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Έπειτα, παίρνουμε μία γάστρα, στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο της, αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας και προσθέτουμε τις ντομάτες και 130 γρ. κεφαλογραβιέρα.
Ύστερα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 2+½ ώρες.
Κατόπιν, ρίχνουμε την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
Τέλος, αφαιρούμε το εξοχικό από το φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό.
Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, λιαστή ντομάτα και γραβιέρα Κρήτης
#tsoulotip: Καλό θα ήταν στο ταψί που θα βάλουμε να ψήσουμε στο φούρνο το κρέας, να ρίξουμε λίγο νερό έτσι ώστε κατά το ψήσιμο να δημιουργήσουμε υγρασία και να μείνει ζουμερό το κρέας.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πανσέτα, χωρίς δέρμα και χωρίς κόκκαλο
2 κ.σ. γλυκάνισο, σπόρους
4 σκ. σκόρδο
20 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των μανιταριών
200 γρ. μανιτάρια, λευκά κομμένα σε κάθετες λεπτές φέτες
100 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε μικρά κυβάκια
4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Αλάτι, χοντρό
2 κ.σ. πιπέρι, χοντρό (κόκκους)
4 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
Για το γλάσο:
150 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη, καστανή
1 αστεροειδή γλυκάνισο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε την πανσέτα ώστε να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα και χαράσσουμε το εσωτερικό της διαγώνια και ξανά διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε διαμάντια. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε από το χασάπη μας να το κάνει.
Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το γλυκάνισο, το πιπέρι και τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Στη συνέχεια τα αδειάζουμε στο multi μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Αλείφουμε καλά όλη την επιφάνεια της πανσέτας (και τις δύο πλευρές) με τη πάστα που κάναμε, τη διπλώνουμε σε ρολό και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε τη γέμιση.
Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τη γραβιέρα Κρήτης και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε την πανσέτα από το ψυγείο, την αλατοπιπερώνουμε καλά, αλείφουμε με κρέμα βαλσάμικο και μουστάρδα και τις 2 πλευρές και απλώνουμε τη γέμιση οριζόντια στο εσωτερικό της πανσέτας. Κατόπιν, την τυλίγουμε σε ρολό και με ένα σπάγκο μαγειρικής τη δένουμε σε 4-5 σημεία για να μην ανοίξει.
Τοποθετούμε το ρολό σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει ένα ταψί του φούρνου το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2 ώρες και την τελευταία 1 ώρα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Στα τελευταία 5 λεπτά ετοιμάζουμε το γλάσσο βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τη υλικά και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα λείο μείγμα.
Μόλις ετοιμαστεί η πανσέτα, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 220°C στον αέρα.
Έπειτα, ανοίγουμε το φούρνο, με ένα κουτάλι λούζουμε την πανσέτα με το μισό γλάσο και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και το άλλο μισό γλάσο και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά.
Αφού ετοιμαστεί το ρολό, το αφήνουμε λίγο έξω για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Αρνί με άνηθο και πατάτες στο φούρνο
#tsoulotip: Καλό είναι να αναφέρουμε στον κρεοπώλη μας ότι θέλουμε να κάνουμε φαγητό φούρνου ώστε να κόψει αναλόγως τα κομμάτια.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αρνί μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
8 πατάτες μεγάλες, κομμένες κυδωνάτες
1½ κούπα λευκό κρασί
1 ματσάκι άνηθο
1 ζωμό λαχανικών, σε μορφή τζελ
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε στη μέση και μετά κάθετα σε τρία σημεία ώστε να σχηματίσουμε κάπως χοντρές λωρίδες όμοιες με το κυδώνι.
Τις τοποθετούμε στο ταψί και προσθέτουμε το κρασί, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα ξύλο κοπής απλώνουμε το αρνί και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι και κατά προτίμηση λίγο ακόμη άνηθο. Τοποθετούμε το αρνί πάνω από τις πατάτες και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Στην συνέχεια κλείνουμε πολύ καλά με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C. Κατεβάζουμε στους 150°C και ψήνουμε άλλες 2 ώρες και 30 λεπτά. Τέλος ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180°C για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι το αρνί και οι πατάτες να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα.
Vegan μαγειρίτσα
Η αγαπημένη μας πασχαλινή σούπα σε μία vegan εκδοχή. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια, θα τη λατρέψετε.
#tsoulotip: Πρέπει να καίει καλά η κατσαρόλα πριν ρίξουμε τα μανιτάρια για να μην βράσουν.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε χοντρά κυβάκια
250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρά κυβάκια
250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα στη μέση
300 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
100 γρ. ρύζι καρολίνα
100 γρ. μαρούλι, χοντροκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
1500 ml ζωμό λαχανικών
40 γρ. μελάσα
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα μανιτάρια. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Αμέσως μετά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Έπειτα, αδειάζουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το ζωμό λαχανικών, το ρύζι, το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμη η μαγειρίτσα, ρίχνουμε τον άνηθο, τη μελάσα, τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε εκ νέου και σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή.
Σπιτικό τσουρέκι
#tsoulotip: Το τσουρέκι γενικά χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί όσο πιο πολύ το χτυπάμε τόσες περισσότερες ίνες δημιουργούμε στην ζύμη.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
3 κ.γ. μαγιά ξερή
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/4 κ.γ. μαχλέπι
3 μεγάλα αυγά
120 ml γάλα, πλήρες
3/4 κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
2 κρόκους, αραιωμένους σε λίγο νερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε μέσα στο multi μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.
Έπειτα τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα άλλα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και με το γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το βούτυρο, έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες μήκους 15εκ. περίπου.
Έπειτα, κάνουμε τις λωρίδες πλεξούδα και όπως είναι το τσουρέκι το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια. Τα σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-30 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα
#tsoulotip: 1. Δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα, διότι η ζάχαρη θα κάτσει στον πάτο της κατσαρόλας και θα δημιουργήσει μία καραμέλα, η οποία θα βοηθήσει στο να μην καεί το γάλα. 2. Μπορούμε αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με πορτοκάλι κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία. 3. Δεν αλείφουμε τα φύλλα με το πινέλο, αλλά τα πασπαλίζουμε για να βγουν τραγανά.
ΥΛΙΚΑ
Για τα φύλλα:
200 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Φουντούκια, θρυμματισμένα για το σερβίρισμα
Για την κρέμα:
1.200 ml γάλα, πλήρες
300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
3 αυγά, μέτρια
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
600 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Χυμό από 1 πορτοκάλι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας. Μόλις δούμε ότι το σιρόπι αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα: Έπειτα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε. Αφού λιώσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Κατόπιν, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τα 150 γρ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
Ύστερα, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει πλήρως.
Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35×25 εκ.
Αμέσως μετά, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε η μισή του πλευρά να βρίσκεται έξω από το σκεύος και το πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταψιού.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο στη μέση του ταψιού, το πασπαλίζουμε με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Έπειτα, απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης πασπαλίζουμε με βούτυρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, αδειάζουμε το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε τα φύλλα με ένα ίσιο μαχαίρι.
Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φουντούκια.
Δείτε εδώ τις καλύτερες πασχαλινές συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη
Ακολουθήστε τον Γιώργο Τσούλη στο Instagram, στο Facebook και στο κανάλι του στο You Tube