Ο Γιώργος Τσούλης μας παρουσιάζει μια ακόμα ενδιαφέρουσα συνταγή στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το απόλυτο φρούτο του Νοεμβρίου, ο λωτός. Με την ιδιαίτερη γεύση του και το μοναδικό του χρώμα, ο ώριμος λωτός είναι το πλέον κατάλληλο φρούτο για ονειρεμένες συνταγές χωρίς πολλή ζάχαρη.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το γλυκό:
Για την τάρτα:
225 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
145 γρ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κυβάκια
115 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
¼ κ.γ. αλάτι
2 κρόκοι αυγού, medium
20 ml νερό
Για τη γέμιση:
750 γρ. λωτοί, κομμένοι σε κυβάκια
240 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 ξύλο κανέλας
2 κόκκους κάρδαμου
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 γαρύφαλλα
½ κ.γ. πιπέρι
2 κ.γ. τζίντζερ
130 γρ. ζάχαρη, καστανή
2 κρόκους αυγού, medium
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
Ζάχαρη άχνη
1 λωτός, κομμένος σε λεπτές φέτες
Για τη ζύμη:
1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο, το αλεύρι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να μοιάζει το μείγμα με βρεγμένη άμμο.
2 Ύστερα, προσθέτουμε τους κρόκους ένα-ένα χτυπώντας ταυτόχρονα, μέχρι να απορροφηθούν.
3 Στη συνέχεια, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει ένα η ζύμη.
4 Κατόπιν, κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση:
5. Σε ένα multi χτυπάμε τους λωτούς, μέχρι να γίνουν πουρές. Μόλις γίνει ο πουρές, περνάμε τον πουρέ μέσα από ένα σουρωτήρι ή μία σίτα, τον πιέζουμε για να φύγουν όλα τα υγρά και τον αφήνουμε εκεί για 1 ώρα, ώστε να στραγγίξει τελείως.
6 Παράλληλα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, το κάρδαμο, τον γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, το πιπέρι και βράζουμε για 5 λεπτά. Μόλις βράσει, αφήνουμε την κρέμα γάλακτος στην άκρη για 1 ώρα, ώστε να αρωματιστεί.