5 φανταστικές συνταγές για πίτες που δεν πρέπει να λείπουν από το Πασχαλινό τραπέζι.

Το Πασχαλινό τραπέζι πρέπει να είναι πλούσιο και μία χειροποίητη πίτα δεν λείπει ποτέ. Εμείς σας προτείνουμε τις πέντε καλύτερες συνταγές για πίτες και πιτάκια που θα συνοδεύσουν ιδανικά τα κρεατικά και τους υπόλοιπους μεζέδες που θα ετοιμάσετε τη Λαμπρή.

Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο κουρού

Υλικά:

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ.σ. ξύδι ή τσίπουρο
1 κρόκο αβγού για επάλειψη

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
300 γρ. κατσικίσιο τυρί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 αβγό

πίτες
Τραγανό βουτυρένιο φύλλο και πλούσια γέμιση είναι τα μυστικά αυτής της σπανακόπιτας.

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Κάνουμε ένα άνοιγμα στη μέση και προσθέτουμε το γιαούρτι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν τα υλικά και ρίχνουμε το κεφαλοτύρι με το ξύδι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μέχρι η ζύμη να αρχίσει να μαζεύεται σε μπάλα. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα στον πάγκο.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά τουλάχιστον πριν την ανοίξουμε σε φύλλο.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση: σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι να μαλακώσουν. Αν έχουμε φρέσκο σπανάκι, το πλένουμε καλά και το χοντροκόβουμε πριν το ρίξουμε στην κατσαρόλα, αλλιώς για ευκολία χρησιμοποιούμε κατ’ ευθείαν κατεψυγμένο.

Το αφήνουμε 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά να βγάλει τα υγρά του και να μειωθεί σε όγκο. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για άλλα 10 λεπτά.

Στο τέλος σπάμε το τυρί σε χοντρά κομμάτια και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Εκτός φωτιάς πια προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο κι ανακατεύουμε.

Όσο κρυώνει η γέμιση, ετοιμάζουμε το φύλλο: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια –δεν θέλουμε να γίνει λεπτή σαν χαρτί, αλλά να έχει πάχος 0,5 εκ. περίπου.

Στη συνέχεια, απλώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 22 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα την κρύα πια γέμιση και σκεπάζουμε το άλλο φύλλο. Ενώνουμε τα φύλλα γύρω-γύρω να «κλείσει» η πίτα και κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.

Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Κάνουμε τρύπες εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει το φύλλο τραγανό.

    Κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο τυριού

    Υλικά:

    Για το φύλλο

    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    250 γρ. μαργαρίνη
    200 γρ. τυρί κρέμα
    1 αβγό
    Αλάτι
    1 κρόκο αβγού για επάλειψη

    Για τη γέμιση

    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    1 πράσο ψιλοκομμένο
    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
    500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    5-6 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
    100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    1 κρόκο χτυπημένο
    Αλάτι, πιπέρι

    πίτες
    Η προσθήκη τυριού στο φύλλο απογειώνει τη γεύση αυτής της κιμαδόπιτας.

    Εκτέλεση:

    Για το φύλλο, κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε τη μαργαρίνη, το τυρί και το αβγό να ενωθούν και να γίνουν κρέμα. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε «ψιχουλιάζοντας» το μείγμα.

    Όσο το δουλεύουμε με τα χέρια μας, θα «δένει» σε ζύμη. Τότε τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

    Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.

    Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί καλά απ’ όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το δυόσμο και μόλις βγάλει το άρωμά του, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

    Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και να μείνει με το λάδι του. Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και το κεφαλοτύρι κι ανακατεύουμε.

    Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε σε όσο γίνεται πιο λεπτό φύλλο.

    Λαδώνουμε καλά ένα ταψί κι απλώνουμε μέσα το ένα απ’ τα δύο, φροντίζοντας να περισσεύει λίγο απ’ τις άκρες. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, αφού την αφήσουμε να κρυώσει ελαφρά, και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.

    Κλείνουμε καλά στις άκρες, διπλώνοντας τα φύλλα που περισσεύουν και χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας διαγώνια με μυτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια, την αλείφουμε με ένα κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό, για να ροδίσει.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα.

    Πατσαβουρόπιτα

    Υλικά

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    500 γρ. φέτα τριμμένη
    1 φλ. γάλα
    4 αβγά
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1/3 φλ. ελαιόλαδο

    πίτες
    H πιο εύκολη και γρήγορη λύση αν θέλετε να βάλετε μια πίτα στο Πασχαλινό τραπέζι, αυτή η πατσαβουρόπιτα θα αρέσει σε όλους!

    Εκτέλεση:

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί, τον πάτο και τα τοιχώματα. Στρώνουμε ακτινωτά γύρω-γύρω 5-6 φύλλα κρούστας, ξεκινώντας απ’ τον πάτο, καλύπτοντας τα τοιχώματα κι αφήνοντας το περισσότερο φύλλο να περισσεύει απ’ έξω.

    Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα με ένα ψαλίδι σε λεπτές λωρίδες. Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Προσθέτουμε το τυρί και μπόλικο πιπέρι και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα φύλλα. Ανακατεύουμε καλά.

    Αδειάζουμε το μείγμα τυριού και υγρών φύλλων μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε την πίτα, διπλώνοντας προσεκτικά τα φύλλα που περισσεύουν έξω απ’ το ταψί προς το κέντρο.

    Τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά, να ροδίσει η πίτα και να γίνει το φύλλο τραγανό.

    Χορτοπιτάκια

    Υλικά:

    6 φύλλα κρούστας
    1 κιλό χόρτα (γαλατσίδες, σπανάκι, ζωχοί, μάραθα, δυόσμος, μαϊντανός, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια)
    250 γρ. φέτα σε τρίμματα
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    Αλάτι, πιπέρι
    Έξτρα ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων

    πίτες
    Ιδανικός μεζές για όσο ψήνεται το αρνί, αυτά τα χορτοπιτάκια θα γίνουν ανάρπαστα.

    Εκτέλεση:

    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Όσα περισσότερα είδη βάλουμε, τόσο πιο νόστιμη θα γίνουν τα πιτάκια.

    Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους, ξεκινώντας από τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ περίπου μέχρι να στεγνώσουν.

    Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη φέτα κι ανακατεύουμε.

    Χωρίζουμε κάθε φύλλο κρούστας σε 3 κομμάτια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε πάνω σε καθένα μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε τριγωνικά μέχρι επάνω και στο τέλος πιέζουμε με ένα πιρούνι να κλείσουν.

    Αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

    Τυρόπιτα στριφτή

    Υλικά:

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    750 γρ. φέτα σε τρίμματα
    750 γρ. ανθότυρο σε τρίμματα
    2 αβγά χτυπημένα
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 φλ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. μαραθόσπορο (προαιρετικά)
    2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)

    πίτες
    Μια τυρόπιτα είναι απαραίτητη σε κάθε ελληνικό τραπέζι και η συγκεκριμένη έχει ελαφριά γεύση λόγω του συνδυασμού φέτας και ανθότυρου.

    Εκτέλεση:

    Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τη φέτα με το ανθότυρο. Προσθέτουμε τα αβγά και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι ανακατεύουμε ξανά, να δέσει το μείγμα της γέμισης. Την αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την πίτα.

    Λαδώνουμε καλά ένα πλατύ, στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στον πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στην άκρη του, κατά μήκος λίγη γέμιση. Διπλώνουμε πάντα κατά μήκος, σε ένα μακρόστενο σφιχτό ρολό και το τοποθετούμε στην άκρη του ταψιού, κολλητά στο τοίχωμα.

    Συνεχίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας κάθε ρολό κολλητά στο τέλος του προηγούμενου, ακολουθώντας κυκλική φορά σαν σαλίγκαρο.

    Όταν πια «κλείσουμε» την πίτα στο κέντρο, λαδώνουμε ξανά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το μαραθόσπορο και το σουσάμι.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

    Photo credits: istock

        ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, , , , ,

        Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
        ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ