Το καλοκαίρι δεν έχει την τιμητική της μόνο η θάλασσα, αλλά και τα θαλασσινά. Κι εμείς ξέρουμε τους καλύτερους τρόπους για να τα μαγειρέψετε!

Χταπόδι ψητό με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά:

1 χταπόδι (περίπου 600-800 γρ.)
3 κρεμμύδια
2 φλ. φάβα
1 καρότο χοντροκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
1/2 φλ. μπαλσάμικο + έξτρα για το γαρνίρισμα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε το χταπόδι και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα πλοκάμια. Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και τα βάζουμε μέσα απλωτά. Αφαιρούμε το σκληρό μέρος απ’ την κουκούλα και τη βάζουμε κι αυτή στη λαδόκολλα.

Περιχύνουμε με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3 κ.σ. μπαλσάμικο και προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίγανη. Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα, τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και φτιάχνουμε ένα σφιχτό πακέτο.

Το βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 1 ώρα, να μαλακώσει το χταπόδι μέσα στα υγρά του. Στο τέλος ανοίγουμε το πακέτο και το ψήνουμε για άλλα 15΄ ανοιχτό, να πάρει χρώμα.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη φάβα. Πρώτα τη ζεματάμε σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, να αφρίσει. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και τη ξαναβάζουμε στη φωτιά με 4 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα κρεμμύδι κομμένο στα 4 και το καρότο χοντροκομμένο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 45΄ περίπου, να μαλακώσει η φάβα, να πιει τα υγρά της και να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός. Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και την πολτοποιούμε με τη ράβδο, να γίνει λεία και ομοιόμορφη.

Καθαρίζουμε τα άλλα δύο κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές φέτες. Βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά για 2’.

Αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια και να καραμελώσουν, για 15΄. Λίγο πριν το τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και αποσύρουμε.

Για να σερβίρουμε, βάζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε μια πιατέλα, μαζί με τα υγρά που άφησαν στη λαδόκολλα. Στο πλάι βάζουμε τη φάβα, γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

    Σπαγγέτι με θαλασσινά

    Υλικά:

    500 γρ. σπαγγέτι
    2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    1 πιπεριά τσίλι σπασμένη σε κομμάτια
    3 ντομάτες κομμένες σε καρέ
    1/3 φλ. ελαιόλαδο
    1 φλ. ξερό λευκό κρασί
    500 γρ. μύδια
    500 γρ. γαρίδες
    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση:

    Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο και το τσίλι για 2΄. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για 3΄. Στη συνέχεια τις βγάζουμε απ’ το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.

    Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μύδια, ανακατεύουμε για 2΄-3΄ και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. νερό. Σιγοβράζουμε ανακινώντας το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια.

    Ρίχνουμε στο τηγάνι την ψιλοκομμένη ντομάτα και τις γαρίδες. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγα-λίγα τα βρασμένα σπαγγέτι με μια πηρούνα, να ανακατευτούν με τη σάλτσα και να δέσουν. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

      Ψαροκεφτέδες

      Υλικά:

      400 γρ. φιλέτο ψαριού (μπακαλιάρος, γαλέος, γλώσσα, κ.λπ.)
      2 πατάτες, βρασμένες χλιαρές
      3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
      1 κρεμμύδι τριμμένο
      1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
      1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
      1 αβγό
      4 κ.σ. αλεύρι
      Αλάτι, πιπέρι
      Ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα

      Εκτέλεση:

      Βράζουμε το ψάρι για 7΄-8΄ σε αλατισμένο νερό. Στη συνέχεια το «μαδάμε» με τα χέρια σε όσο δυνατόν μικρότερα κομματάκια, σαν ίνες.

      Με ένα πιρούνι λιώνουμε την πατάτα και την προσθέτουμε στο ψάρι, μαζί με το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το τυρί, το αυγό, το μαϊντανό και το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά με το χέρι μας να ενωθούν.

      Ζεσταίνουμε το τηγάνι και πλάθουμε κεφτέδες ή με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε αραιά κουταλιές απ’ το μείγμα στο καυτό λάδι. Αφήνουμε να ροδίσουν οι κεφτέδες γυρίζοντας κι απ’ τις δύο πλευρές και τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

      Γαύρος με τραγανή κρούστα

      Υλικά:

      1 ½ κιλό γαύρος
      1 κ.σ. αλάτι χοντρό
      2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
      2 κ.σ. ξύδι
      Ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα

      θαλασσινά

      Εκτέλεση:

      Πλένουμε το γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τραβάμε το εντεράκι, να καθαρίσουν΄τα ψάρια απ’ τα εντόσθια. Στη συνέχεια, τα βάζουμε όλα σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλεύρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 10΄.

      Βάζουμε το σιμιγδάλι σε ένα δίσκο. Κυλάμε μέσα ένα-ένα τα ψάρια, σαν να τα αλευρώνουμε. Τινάζουμε να φύγει το περιττό σιμιγδάλι και βάζουμε τα παναρισμένα ψάρια σε μια μεγάλη πιατέλα. Τα ραντίζουμε με το ξύδι. Αυτό θα τα βοηθήσει να γίνουν πιο τραγανά στο τηγάνισμα.

      Βάζουμε σε ένα τηγάνι μισή ποσότητα ελαιόλαδο και μισή σπορέλαιο. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε μέσα μια μικρή ποσότητα ψαριών για να μη ρίξουμε απότομα τη θερμοκρασία.

      Τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάνουν κρούστα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τηγανίζουμε τα υπόλοιπα.

        Παέγια θαλασσινών

        Υλικά:

        1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
        1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
        1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
        1 κιλό γαρίδες
        1/2 κιλό μύδια
        1/2 κιλό καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
        1/2 κιλό κυδώνια
        1 φλ. αρακά
        2 φλ. ρύζι Καρολίνα
        4 φλ. ζωμό λαχανικών
        1 κ.γ. κρόκο Κοζάνης
        1/2 φλ. ελαιόλαδο
        Χυμός από 1/2 λεμόνι
        1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
        Αλάτι, πιπέρι

        Εκτέλεση:

        Πρώτα, ετοιμάζουμε τα θαλασσινά: Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε απ’ τα κελύφη αφήνοντας 6 μόνο ολόκληρες. Πλένουμε τα μύδια και τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από μουστάκια ή κολλημένη άμμο που τυχόν έχουν επάνω. Επίσης, πλένουμε τα καλαμαράκια, αφαιρούμε το κόκκαλο και τα κόβουμε σε ροδέλες.

        Βάζουμε το ζωμό των λαχανικών να σιγοβράζει, προσθέτουμε τα κελύφη απ’ τις γαρίδες και αφήνουμε να πάρει άρωμα θαλασσινών. Στο τέλος, τον σουρώνουμε και τον κρατάμε ζεστό για να τον ρίξουμε στην παέγια.

        Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε γουοκ. Ρίχνουμε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2΄-3΄ να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και την πιπεριά.

        Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά για 4΄-5΄ και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Μόλις αλλάξουν χρώμα, μετά από 1΄-2΄, ρίχνουμε τα όστρακα και τον αρακά.

        Ρίχνουμε στο τηγάνι το ζωμό, τον κρόκο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄ μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Περίπου 3΄ πριν το τέλος, ρίχνουμε μέσα τις σοταρισμένες γαρίδες, αλλά κι αυτές που έχουμε κρατήσει ολόκληρες με το κέλυφος.

        Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

        Photo credits: Istock

        ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, , , ,

        Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
        ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ