Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε την κουζίνα σας από το να την οργανώσετε σωστά. Εκτός από το να την εφοδιάσετε, όμως, με τα απολύτως απαραίτητα, υπάρχουν κάποιες ακόμα έξυπνες συμβουλές για να μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν όσο το δυνατό πιο ευχάριστο και λειτουργικό χώρο. Ποιες είναι αυτές;
Δημιουργήστε… ζώνες
Τι σημαίνει αυτό; Απλά χωρίστε την κουζίνα σας σε ζώνες σύμφωνα με τη χρήση που κάνετε στο κάθε σημείο. Παραδείγματος χάριν, γύρω από την ηλεκτρική κουζίνα, συνθέστε τη ζώνη μαγειρικής εφοδιάζοντάς τη με τα σκεύη και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε. Μάλιστα, μην παραλείψετε να ομαδοποιήσετε αυτά τα αντικείμενα και τα σκεύη ανάλογα με τη χρησιμότητά τους. Επόμενη βασική ζώνη; Η ζώνη συντήρησης-αποθήκευσης. Αυτή, συμπεριλαμβάνει -φυσικά- το ψυγείο, αλλά και τα ντουλάπια τα οποία μπορεί να βρίσκονται περιμετρικά του. Τι υπάρχει εκεί; Όλα τα προϊόντα τα οποία μπορεί να μη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.
Κατηγοριοποιήστε σύμφωνα με τη χρήση
Με λίγα λόγια, εφοδιάστε τον πάγκο εργασίας σας με όλα τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιείτε καθημερινά και προωθήστε σε δευτερεύουσες «ζώνες» (ή σε ψηλότερα σημεία) εκείνα που δεν χρειαζόμαστε συχνά. Με τον ίδιο τρόπο, δοκιμάστε να οργανώσετε και τα ράφια σας, ενώ στη συνέχεια περάστε και στη… θεματική οργάνωση, δηλαδή, το ράφι με τα ζυμαρικά, τις σάλτσες, τις κονσέρβες, τα μπαχαρικά, κ.ο.κ.
Επενδύστε σε ανοιχτούς και κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους
Μέχρι πρότινος, στο προσκήνιο είχαν έρθει τα ανοιχτά ράφια. Τα ράφια αυτά, μας βοηθούσαν να δώσουμε στην κουζίνα ένα ιδιαίτερο στιλ διακόσμησης το οποίο, αναμφίβολα, μας αρέσει πολύ. Μαζί με αυτά, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα κλειστά ντουλάπια τα οποία κάνουν δυναμικό come back με τις τζαμαρίες να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Έτσι, μπορείτε (αν θέλετε) να… εκθέτετε τα αγαπημένα σας σκευή σε κοινή θέα, αλλά να βλέπετε και όλα όσα περιέχει το ντουλάπι σας χωρίς καν να χρειαστεί να το ανοίξετε.
Πείτε «ναι» στις κρεμάστρες
Κακά τα ψέματα… Οι κρεμάστρες, σας βοηθούν να εκμεταλλευτείτε κενά σημεία της κουζίνας σας τόσο στους τοίχους, όσο και στον αέρα. Αν σας αρέσει, λοιπόν, το συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτή την τακτική, απλά το… υιοθετείτε κρεμώντας στα γαντζάκια από κουτάλες, μέχρι σκεύη.
Διαχωρίστε τα γεύματά σας
Όχι, δεν αναφερόμαστε στο κομμάτι της μαγειρικής, αλλά της οργάνωσης. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τα ντουλάπια σας, αλλά και τα ράφια του ψυγείου σας ανάλογα με τα γεύματά σας. Π.χ. συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα του πρωινού μαζί, ή αν επιλέγετε να τρώτε κάτι ελαφρύ το βράδυ, ομαδοποιήστε τις εναλλακτικές σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και με τα σνακ! Μάλιστα, αυτό το τελευταίο θα σας βοηθήσει να οργανώσετε ακόμα καλύτερα τα γεύματά σας και να περιορίσετε τυχόν λιγούρες και άσκοπα τσιμπολογήματα. Δε μένει, λοιπόν, παρά να συγκεντρώσετε διάφορα υγιεινά σνακ σε ένα εμφανές και προσιτό σημείο της κουζίνας σας.
Info: Sub-Zero & Wolf, Λ. Ποσειδώνος 78, Άλιμος, τηλ.: 210 9816163. In house service, τηλ.: 210 9816663, Site: www.subzero-wolf.gr | Facebook: subzerowolf.greece | Instagram: subzerowolfgreece