Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι ιδανικός καιρός για ένα δροσερό σπιτικό παγωτό. Τι θα λέγατε για ένα ιδιαίτερο παγωτό βανίλια με κάρδαμο και κρόκο Κοζάνης;
Για 4-6 άτομα
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
4-5 στήμονες κρόκου Κοζάνης
5 κ.σ. ζάχαρη
4 κρόκους
1 κ.γ. σπόρους κάρδαμου
Παγωτό βανίλια με κρόκο κοζάνης: Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και, μόλις πάρει βράση, απομακρύνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αποβραδίς και να το κρατήσουμε στο ψυγείο.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους για 7΄-8΄, να γίνουν κρέμα. Ζεσταίνουμε ξανά το μείγμα γάλακτος-κρέμας και, όπως είναι ζεστό, το ρίχνουμε σιγά σιγά πάνω στους χτυπημένους κρόκους. Ανακατεύουμε με το σύρμα κάνοντας γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αβγά.
3. Μόλις ενωθούν τα υλικά, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει η κρέμα να δένει. Στη συνέχεια τη σουρώνουμε και τη βάζουμε σε ανοξείδωτη λεκάνη με καπάκι. Χτυπάμε τους σπόρους του κάρδαμου στο γουδί και ρίχνουμε τη σκόνη στην κρέμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Κάθε μία ώρα ανακατεύουμε για να μην κρυσταλλώσει το παγωτό και το αφήνουμε για 10΄ εκτός ψυγείου πριν σερβίρουμε.