Ο σεφ Γιώργος Τσούλης λύνει τα χέρια μας με μια γρήγορη συνταγή για πεντανόστιμη, παραδοσιακή μπουγάτσα. Ένα γλυκό που λατρεύουμε στην τέλεια εκδοχή του.
Must try. #tsoulotip: Κλείνουμε καλά τις άκρες μην ανοίξει η σφολιάτα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγη πραλίνα μέσα στη γέμιση.
ΥΛΙΚΑ
1 lt γάλα, πλήρες
130 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική για τη γέμιση
70 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
30 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική για το πασπάλισμα
2 φύλλα σφολιάτας
3 αυγά, medium
2 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη για το πασπάλισμα
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκος αυγού, medium
1 κ.γ νερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μόλις το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται (όχι να βράζει), το αποσύρουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε δόσεις με μία κουτάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
Mεταφέρουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Παίρνουμε τα 2 φύλλα σφολιάτας, τα ανοίγουμε σε ένα πάγκο με ένα πλάστη, τα χωρίζουμε στα 4, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και μοιράζουμε τη γέμιση με την κρέμα και στα 4 κομμάτια.
Διπλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Με ένα πιρούνι πατάμε τις άκρες και τρυπάμε ελαφρά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε φύλλο.
Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό σε ένα μπολάκι, αλείφουμε τις σφολιάτες και ψήνουμε σε για 25-30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο giorgostsoulis.com