Η βασιλόπιτα είναι ένα κέικ – στην πραγματικότητα- που προσθέτουμε υλικά έκπληξη και το φλουρί έτσι ώστε να την διαφοροποήσουν από ένα απλό κέικ που απολαμβάνουμε με τον καφέ μας.
Επειδή το γιορτινό τραπέζι θέλει αρκετή προετοιμασία, καλό είναι να γλιτώσουμε χρόνο από όπου μπορούμε και η βασιλόπιτα μας δίνει την ευκαιρία να την φτιάξουμε γρήγορα και με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας.
ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
250 γρ. βούτυρο
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 κ. γλυκού σόδα μαγειρέματος
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα σε μορφή σκόνης
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού & μισού λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 6 – 7 λεπτά, για να γίνει πολύ αφράτο. Καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά.
Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι και μόλις ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα, προσθέτουμε σιγά – σιγά και προσεκτικά το αλεύρι και τη σόδα μαγειρέματος.
Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι και το χυμό πορτοκαλιού. Μόλις η ζύμη γίνει λεία στην υφή, σταματάμε να τη χτυπάμε στο μίξερ.
Πριν την αδειάσουμε στη φόρμα για κέικ, ρίχνουμε τα καρύδια και το φλουρί.
Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στη στρογγυλή φόρμα κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε με άχνη. Εάν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε γλάσσο.