Το χοιρινό με σέλινο είναι κατεξοχήν μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή που δεν πρέπει να λείπει από το γιορτινό τραπέζι.
Η παραδοσιακή συνταγή για χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο είναι αυτή που το κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο για το τραπέζι των Χριστουγέννων και όχι μόνο.
Άλλωστε, το χοιρινό είναι συνώνυμο με τα Χριστούγεννα.
Παρακάτω θα δούμε μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή για χοιρινό.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρέας χοιρινό
100 γρ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
1 ½ κιλό σέλινο ή σελινόριζες ή και τα δύο αλατοπίπερο
Για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε
2 κρόκους και 1 ασπράδι αβγού
1/2 ποτηράκι χυμό λεμονιού
1 κοφτή κουταλιά κορν-φλάουρ (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας μας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, αν υπάρχουν, και τις κόβουμε σε κομμάτια
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και 1 ½ ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματάμε το σέλινο για 5-10 λεπτά. Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε σε τρυπητό.
Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το σέλινο και το αλατοπίπερο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί.
Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το λεμόνι, το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σιγουρευόμαστε ότι το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Το προσθέτουμε στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αν έχουμε βάλει κορν φλάουρ, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να διασπαστεί το κορνφλάουρ και να πήξει ή σάλτσα.