Από τις πιο αγαπημένες μαμαδίστικες γεύσεις, η μαρμελάδα βερίκοκο κλείνει μέσα της όλη τη γεύση του καλοκαιριού.
Οι μαρμελάδες φτιάχνονται με τρία απλά υλικά και το μυστικό τους είναι ένα: τα καλά φρούτα -στη συγκεκριμένη περίπτωση τα βερίκοκα. Διαλέξτε τα πιο αρωματικά και γλυκά που θα βρείτε στην αγορά και προτιμήστε τα ώριμα, αλλά σφιχτά και χωρίς χτυπήματα. Αν τα φρούτα σας είναι νόστιμα, η μαρμελάδα σας θα βγει ονειρεμένη!
Υλικά:
1 κιλό ώριμα βερίκοκα
1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, κρατώντας στην άκρη μια χούφτα για το βράσιμο της μαρμελάδας.
Βάζουμε τα βερίκοκα μαζί με τα κουκούτσια που κρατήσαμε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15΄, μέχρι να αρχίσουν τα βερίκοκα να λιώνουν. Τα πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνουν πολτός, αφήνοντας μερικά πιο χοντρά κομμάτια για καλύτερη υφή.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα (αν χρησιμοποιούμε). Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» η μαρμελάδα από κάτω, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν βάζουμε μια κουταλιά σε πιάτο, τη χωρίζουμε στα δύο και στέκεται. Πριν την αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι κι αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
Όπως είναι, καυτή, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζουμε μέχρι πάνω κι αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Photo credits: istock