Η γιαννιώτικη κουζίνα φημίζεται για τις παραδοσιακές πίτες με φύλλο και πλούσια γέμιση από χόρτα ή τυρί. Η τυρόπιτα που θα σας δείξουμε δεν έχει φύλλο και έχει τις ρίζες της στα Ζαγοροχώρια, όπου οι νοικοκυρές συνήθιζαν να τη φτιάχνουν με απλά υλικά, που είχαν στο σπίτι.
Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή συνταγή καθώς απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία, είναι οικονομική και γίνεται πολύ γρήγορα. Αρκούν μόλις τρία υλικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο και τυρί φέτα.
Το μυστικό βρίσκεται στον χυλό για αυτό και μια άλλη ονομασία με την οποία τη συναντάμε είναι «χυτή» ή «αλευροτυρόπιτα», καθώς αφού ετοιμάσουμε το μείγμα το ρίχνουμε μέσα σε ένα ταψάκι και το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί.
Υλικά για τυρόπιτα χωρίς φύλλο
3 κούπες αλεύρι
νερό
μισή κούπα ελαιόλαδο
400 γραμμάρια τυρί φέτα
Λίγο ξύδι
Προτείνουμε 1 αβγό
Προαιρετικά 1 γιαούρτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός, το λεγόμενο κουρκούτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αβγό και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το τυρί και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο μείγμα.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. το αλείφουμε καλά με βούτυρο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με αλεύρι για να μην κολλήσει.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά. Μόλις πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα, βγάζουμε την τυρόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε λίγο, πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Tips:
- To ξύδι θα κάνει την τυρόπιτα πιο τραγανή.
- Αν προσθέσουμε γιαούρτι η πίτα μας θα βγει πιο αφράτη.
- Είναι σημαντικό ο φούρνος να είναι ήδη πολύ ζεστός πριν βάλουμε μέσα την τυρόπιτα για να ψηθεί.