Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε για ακόμα μία χρονιά πιο περιορισμένα, στο σπίτι μας με τα πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τα αγαπημένα μας πασχαλινά έθιμα. Σύμφωνα με την παράδοση, βάφουμε τα κόκκινα αβγά και φτιάχνουμε τα μυρωδάτα τσουρέκια μας, ανήμερα της Μ.Πέμπτης ή το Μ.Σάββατο. Το Hello.gr σας εξασφάλισε μία σπιτική συνταγή για μοναδικά τσουρέκια που υπόσχονται να κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολύσει.

Παραδοσιακά τσουρέκια

Υλικά

11 αβγά

1.200 γρ. ζάχαρη

1 και 1/2 πακέτο μαργαρίνη

1 κουτί γάλα εβαπορέ,

250 γρ. μαγιά νωπή,

1 και 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κιλό αλεύρι (μπεν χουρ),

1 σακουλάκι μαχλέπι

1 σακουλάκι κακουλέ

ξύσμα πορτοκαλιού

λίγο αλάτιτσουρέκι

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό σε μία μικρή πλαστική λεκάνη προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη και 1 και 1/2 ποτήρι αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αφήνουμε τον χυλό για 30′ περίπου μέχρι να φουσκώσει. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να ομογενειοποιηθεί πολύ καλά. Τότε προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει. Προσοχή το γάλα πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό.

Σε μία δεύτερη λεκάνη προσθέτουμε το αλέυρι μας μαζί με το τριμμένο μαχλέπι και το κακουλέ. Ανακατεύουμε με το χέρι τα στέρεα υλικά μας και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια ανοίγουμε μία λακούβα στο αλεύρι μας και προσθέτουμε το χυλό με τη μαγιά που στο μεταξύ έχει φουσκώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μείγμα μας, τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη και το γάλα.

Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μας και την προσθέτουμε διαδοχικά στο μείγμα μας. Δεν ζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη μας, παρά μόνο την ανασηκώνουμε με το χέρι μας (από κάτω προς τα πάνω) για να μην ξεφουσκώσει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη ζύμη με τα τσουρέκια με μεμβράνη και την αφήνουμε μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο για φουσκώσει. Την αφήνουμε για δύομιση ώρες. Τέλος πλάθουμε τα τσουρέκια μας και αφού τα αλείψουμε με μείγμα από κρόκο αβγού, λάδι και νερό, τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.

Tip: Η συστηνώμενη δοσολογία είναι για μεγάλη ποσότητα τσουρεκιών.

Αν θέλετε να κάνετε λιγότερα, χρησιμοποιήστε τη μισή δοσολογία των υλικών.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ