Ένα γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα αρωματισμένη με λεμόνι κλείνει ιδανικά οποιοδήποτε γεύμα, πόσο μάλλον το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα.

Το γαλακτομπούρεκο είναι το πιο εντυπωσιακό γλυκό και -μπορεί να σας ξεγελά- αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φτιάξετε. Δοκιμάστε το, ειδικά με τη συγκεκριμένη συνταγή, η οποία ξεχωρίζει για τη μυρωδάτη, ελαφριά και βελούδινη κρέμα της. Άρωμα λεμονιού υπάρχει και στο σιρόπι, γεγονός που απογειώνει τη γεύση του γλυκού.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα φρέσκο γαλακτομπούρεκο και το συγκεκριμένο έχει μια βελούδινη κρέμα με αρώματα από λεμόνι. (Photo: istock)

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
3 αβγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τα ασπράδια
1/2 φλ. ζάχαρη
2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
3/4 φλ. σιμιγδάλι
4 φλ. γάλα, ζεστό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
8 φύλλα κρούστας
100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι λεμονιού

1 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Σταδιακά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το γάλα και το ξύσμα του λεμονιού και τα αδειάζουμε σε κατσαρόλα, ανακατεύοντας με σύρμα για 5΄ σε χαμηλή φωτιά, ή ώσπου να πυκνώσει η κρέμα. Έπειτα, την αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.

Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στην κρύα πια κρέμα κι ανακατεύουμε απαλά. Έπειτα ρίχνουμε και την υπόλοιπη και «διπλώνουμε» με προσεκτικές κινήσεις.

Ξεκινάμε να στρώνουμε φύλλα κρούστας σε μια τετράγωνη, βουτυρωμένη λαμαρίνα ή πιρέξ, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα, μέχρι να φτάσουμε στη μέση. Αδειάζουμε στο κέντρο τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά.

Κλείνουμε καλά στα πλαϊνά, διπλώνοντας τα φύλλα που περισσεύουν, χαράζουμε απαλά την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 50΄ ή ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα στην επιφάνεια και να γίνουν τραγανά.

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα κι ανακατεύουμε για 2΄-3΄ ή ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5΄ και να δέσει και σιροπιάζουμε το γλυκό αφού κρυώσει, για να μείνουν τα φύλλα του τραγανά.

γαλακτομπούρεκο
To καλύτερο επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό Πασχαλινό τραπέζι. (Photo: istock)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ