Παραδοσιακό φαγητό της Λέσβου για το μεσημέρι της Λαμπρής, αυτό το κατσικάκι κρύβει μέσα του όλη τη νοστιμιά από τα χόρτα της άνοιξης!
Αν δεν σουβλίσετε ή αν ψάχνετε μια εναλλακτική συνταγή για το τραπέζι του Πάσχα από το κλασικό ψητό αρνί στο φούρνο, δοκιμάστε αυτό το παραδοσιακό πιάτο από τη Λέσβο, που θέλει το τρυφερό κατσικάκι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με αρωματικά χόρτα, μάραθο και πελτέ ντομάτας. ΄
Υλικά
2 κιλά αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μερίδες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο “σπασμένες”
4 ματσάκια σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια ή άλλα χόρτα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι μάραθο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 αβγά
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Πατάμε τις σκελίδες του σκόρδου με την παλάμη μας να “σπάσουν” και τις ρίχνουμε κι αυτές στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄ και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος.
Γυρίζουμε προσεκτικά το αρνάκι από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Τον τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του, συμπληρώνουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα χόρτα, τα χοντροκόβουμε και τα ζεματάμε για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
Ρίχνουμε τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε μέτρια φωτιά.
Τέλος, προσθέτουμε το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε.
Μετά από 2 ώρες περίπου, το κρέας θα έχει μαλακώσει και το φαγητό είναι έτοιμο. Τότε, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά-σιγά κουταλιές από το ζουμί που έχει βγάλει το φαγητό στην κατσαρόλα. Όταν έρθει στη σωστή θερμοκρασία, περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.