Χρησιμοποιήστε Πασχαλινά κουλουράκια για να φτιάξετε ένα διαφορετικό μωσαϊκό, που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο!
Αυτές τις μέρες, τα κουλουράκια είναι άφθονα σε κάθε σπίτι. Είτε τα φτιάξατε μόνοι είτε σας τα έφεραν, χρησιμοποιήστε μερικά για να φτιάξετε αυτό το μωσαϊκό. Η γεύση του βουτύρου το απογειώνει, ενώ τα καραμελωμένα φουντούκια του δίνουν έξτρα τραγανή υφή!
Υλικά:
350 γρ. κουλουράκια πασχαλινά
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κονιάκ
50 γρ. κακάο
1 1/2 φλ. φουντούκια
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. κράνμπερι (προαιρετικά)
200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα καραμελωμένα φουντούκια: τα αδειάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, να πάει η ζάχαρη παντού.
Μόλις αρχίσει να λιώνει, συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσεκτικά και πάντα σε χαμηλή φωτιά για να μη μας κάψει η καραμέλα. Μόλις πάρουν τα φουντούκια ένα σκούρο χρυσαφί γυαλιστερό χρώμα, τα αδειάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα απλώνουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Στο μεταξύ, θρυμματίζουμε τα κουλουράκια σε ένα μπολ, τα ραντίζουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να τραβήξουν το ποτό. Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν τα στερεά υλικά μέσα στο βούτυρο.
Ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στο μπολ με τα κουλουράκια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς, το αδειάζουμε μέσα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ στρωμένη με λαδόκολλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και θρυμματίζουμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε χοντρά κομμάτια. Τα πασπαλίζουμε πάνω στην επιφάνεια του μωσαϊκού μαζί με τα κράνμπερι και περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα. Βάζουμε το μωσαϊκό στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει όμως, πριν σερβίρουμε, το αφήνουμε για λίγα λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.