Το τέλειο Πασχαλινό τραπέζι θέλει και τους πιο νόστιμους μεζέδες. Όπως αυτό το συκώτι τηγανιά, που συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το κρασί μας.
Τα μεζεδάκια που στρώνονται στο Πασχαλινό τραπέζι είναι αυτά που μας ανοίγουν την όρεξη για το κρέας που θα ακολουθήσει. Τραβάνε το κρασί και την κουβέντα και δεν χρειάζονται πολλή προετοιμασία στην κουζίνα. Ακριβώς όπως αυτή η τηγανιά, την οποία μπορείτε να φτιάξετε με το συκώτι που θα πάρετε μαζί με το αρνί σας. Ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήστε ολόκληρη τη συκωταριά, αν βέβαια δεν τη χρησιμοποιήσετε για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Υλικά:
2 πατάτες κομμένες σε καρέ
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
700 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. κρασί λευκό
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλ. γάλα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μπαλσάμικο
1 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το συκώτι, το βάζουμε σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με το γάλα και το αφήνουμε για 30΄ τουλάχιστον να φουσκώσει. Έπειτα το ξεπλένουμε, το κόβουμε σε μπουκιές και το αλευρώνουμε γύρω-γύρω, τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, κρατώντας 3 κ.σ. για το φαγητό. Τηγανίζουμε τις πατάτες για μερικά λεπτά, να ροδίσουν και στη συνέχεια τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή σε αντικολλητική κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά, να γίνουν διάφανα, και προσθέτουμε την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄ και ρίχνουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 1΄-2΄ σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το συκώτι.
Μόλις αλλάξει χρώμα το κρέας και κάνει κρούστα, σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10΄, να ψηθεί το συκώτι, αλλά να παραμείνει ζουμερό. Προσθέτουμε το αλάτι, το μπούκοβο και το μπαλσάμικο, σβήνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.