Η πατσαβουρόπιτα είναι ένα εξαιρετικά εύκολο φαγητό το οποίο αρέσει σε όλους και το οποίο μπορείτε να φτιάξετε σε διάφορες παραλλαγές, με υλικά που έχετε στο σπίτι.
Εμείς θα σας δώσουμε συνταγή για αλμυρή πατσαβουρόπιτα με γλυκά κολοκυθάκια και τυρί, όμως, μπορείτε αντίστοιχα να τη φτιάξετε με ντομάτα, φέτα, πιπεριές και ελιές για μια άκρως μεσογειακή εκδοχή.
Αυτό το μαμαδίστικα φαγητό το αγαπάμε γιατί είναι χορταστικό και νόστιμο, ενώ μας βγάζει από τη δύσκολη θέση του «τι θα μαγειρέψουμε και σήμερα». Επίσης, είναι η εύκολη και γρήγορη λύση όταν περιμένετε κόσμο στο σπίτι και θέλετε ένα comfort food για να συνοδέψετε το κρασί σας.
Τι θα χρειαστούμε για την πατσαβουρόπιτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 3 αυγά
- 1 φλ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- 250 γρ. φέτα τριμμένη
- 150 γρ. τυριά τριμμένα για την επιφάνεια
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό προαιρετικά
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο φρέσκο βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, ρίχνουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο τρυπητό για μισή ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους.
Όπως είναι τυλιγμένο το φύλλο κρούστας σε ρολό, το κόβουμε σε λωρίδες 2 εκατοστών. Τις ανοίγουμε και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ.
Όταν περάσει η μισή ώρα, στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια με τα χέρια μας και τα βάζουμε στο μπολ με το φύλλο κρούστας.
Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να βραχούν όλα τα φύλλα κρούστας.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια να παίρνει χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε στην επιφάνεια τα τριμμένα τυριά.
Ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο και τα τυριά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η επιφάνεια.
Το φρέσκο βούτυρο στο ταψί δίνει πολύ ωραία κρούστα στην πίτα μας και φυσικά έξτρα νοστιμιά.