Ο Μάκης Γεωργιάδης μοιράζεται μία συνταγή για φτιάξουμε σπιτικό ταραμά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ταραμάς
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 10 λεπτά
Για 500 γρ.
Υλικά:
100 γρ. ταραμά λευκό
100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο απλό ή σίκαλης
1 κρεμμύδι μικρό
χυμό από 2 μικρά λεμόνια
200 ml ελαιόλαδο
100 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και στη συνέχεια το στύβουμε καλά. Χτυπάμε στον πολτοποιητή τον ταραμά μαζί με το χυμό των λεμονιών μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε το χτύπημα, και κατόπιν το ψωμί. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε σιγά σιγά τα δύο είδη λαδιού, εναλλάξ και με ροή κλωστής. Πρέπει να τα ενσωματώσουμε στο μείγμα μας, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά. Μόλις τελειώσουμε, αφήνουμε την ταραμοσαλάτα για τουλάχιστον 10 λεπτά στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» πριν τη σερβίρουμε.
TIPS:
- Για πιο ήπια γεύση, αντικαθιστούμε το κρεμμύδι με ένα ψιλοκομμένο πράσο.
- Εάν αντί για ψωμί χρησιμοποιήσουμε ίση ποσότητα βραστής πατάτας, θα αποκτήσουμε μια ιδιαίτερη ταραμοσαλάτα με πιο βαριά γεύση και κρεμώδη υφή.
- Η ταραμοσαλάτα διατηρείται στο ψυγείο για μία περίπου εβδομάδα. Για να τη συντηρήσουμε καλύτερα, ρίχνουμε στην επιφάνειά της λίγο ελαιόλαδο.