Αν το πρώτο γλυκό που θα δοκιμάζατε σε ένα ταξίδι στη Γαλλία θα ήταν ένα ζεστό κρουασάν, είστε τελείως… ντεμοντέ. Οι Γάλλοι -και όχι μόνο- περιμένουν ώρες στην ουρά για ένα crookie και υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για αυτό.
Το μυστικό του crookie κρύβεται στο… κρατς. Αυτό το κρατς που ακούγεται όταν κάτι που μοιάζει με παραδοσιακό κρουασάν σπάει και βγαίνει από μέσα η λαχταριστή γέμιση.
Αυτό είναι το crookie: το ευφάνταστο δημιούργημα ενός απλού αρτοποιού-ζαχαροπλάστη, ο οποίος σκέφτηκε μια μέρα του 2022 να χωρίσει τα κρουασάν που είχε ψήσει στη μέση και να τα γεμίσει με ζύμη για μπισκότα σοκολάτας. Στη συνέχεια, τα ξαναέβαλε στο φούρο και… voila που λένε και οι Γάλλοι!
Το crookie είχε γεννηθεί και ο Stéphane Louvard, με τον ομώνυμο φούρνο στη Rue de Châteaudun του Παρισιού, βρισκόταν ήδη στο δρόμο για να γίνει εκατομμυριούχος! Βέβαια, ο δρόμος για τη δόξα και το χρήμα δεν ήταν σύντομος και αν δεν ήταν η παρέμβαση ενός influencer του ΤikTok ίσως και να μην τον είχε περπατήσει ποτέ.
Βλέπετε, οι Παριζιάνοι δεν καλοδέχθηκαν από την αρχή το crookie, μένοντας πιστοί στις αρχές του αφράτου και αέρινου παραδοσιακού κρουασάν που ήξεραν και αγαπούσαν. Όπως αποδείχθηκε, το μόνο που χρειάζονταν ήταν λίγο… σπρώξιμο. Μόλις δοκίμασε το crookie ο σωστός άνθρωπος και αποφάσισε να το κάνει βιντεάκι στο TikTok, η μισή δουλειά είχε γίνει.
Το «κρατς» για το οποίο γράφαμε παραπάνω ήταν αρκετό για να εξάψει τη φαντασία των Γάλλων, οι οποίοι έσπευσαν στο φούρνο του Louvard για να δοκιμάσουν και οι ίδιοι αυτό το περίεργο μείγμα κρουασάν και μπισκότου. Η μαλακή μαστιχωτή υφή του εσωτερικού του crookie, σε συνδυασμό με την πλούσια σοκολατένια γεύση του, έκαναν το γλύκισμα viral και τον εμπνευστή… να τρέχει και να μη φτάνει.
Πλέον, το Maison Louvard δεν προλαβαίνει να ψήνει, καθώς η ζήτηση για crookie είναι τεράστια, ξεπερνώντας τα 1500 κρουασάν την ημέρα και τα 2000 τα Σαββατοκύριακα. Και φυσικά, δεν άργησε να ξεπεράσει τα… στενά σύνορα της γαλλικής πρωτεύουσας και να επεκταθεί στο Λονδίνο, όπου το Cookie Crumble είχε τα γρήγορα αντανακλαστικά να αντιγράψει τη συνταγή και ήδη δέχεται παραγγελίες από όλη τη χώρα!
Και ποια είναι η συνταγή;
Κάθε Γάλλος αρτοποιός και ζαχαροπλάστης γεννιέται με τη συνταγή του κρουασάν στο τσεπάκι του. Αφού ζυμώσει τη ζύμη με μπόλικο βούτυρο, την αφήνει να ξεκουραστεί, την ξαναζυμώνει και επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία για τρεις μέρες, προκειμένου το κρουασάν να γίνει αφράτο και αέρινο, ακριβώς όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η φαντασία του Louvard.
Τα ψημένα κρουασάν κρυώνουν καλά και στη συνέχεια κόβονται στη μέση. Γεμίζονται με ζύμη παραδοσιακού αμερικανικού μπισκότου -τα γνωστά cookies-, η οποία τοποθετείται στη συνέχεια και πάνω στο κρουασάν. Το crookie επστρέφει στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι το εσωτερικό να σταθεροποιηθεί αλλά να μην σκληρύνει.
Το μυστικό είναι να μείνει η γέμιση κολλώδης και μαστιχωτή, ενώ η επιφάνεια γίνεται τραγανή και σε προκαλεί να τη δαγκώσεις. Και βέβαια, η γεύση είναι απολύτως σοκολατένια, αφού ο Louvard χρησιμοποιεί πρώτης τάξεως κακάο, που υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία ώστε να διατηρεί φρέσκο και ζωντανό το άρωμα του κόκκου. Το αποτέλεσμα είναι μια αρωματική σοκολάτα, που κάνει το crookie αληθινή απόλαυση και δικαιολογεί τις ουρές που σχηματίζονται έξω από κάθε μαγαζί που το πουλάει.
Μαγαζιά που για την ώρα είναι περιορισμένα, καθώς το μυστικό του crookie βρίσκεται στα χέρια του εμπνευστή του, ο οποίος και εμπορεύεται την πατέντα. Πολλοί μπορεί να προσπαθήσουν να τον αντιγράψουν αλλά σαν το ορίτζιναλ crookie, δύσκολα θα βρουν.