Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαιτεί και ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό. Η πουτίγκα είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο των Άγγλων και είναι ιδανική επιλογή για μια εύκολη και ελαφριά συνταγή που θα ξετρελάνει τους παρευρισκόμενους.
Υλικά
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
150 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
150 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
150 γρ. cranberries, αποξηραμένα
150 γρ. σταφίδες, σουλτανίνα
150 γρ. καρύδια
80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
50 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
150 ml ηλιέλαιο
100 ml κονιάκ, για το φλαμπέ
1 αυγό, large
1 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε ένα multi ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα cranberries, τις σταφίδες, τα καρύδια, το τζίντζερ και το χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2 Κατόπιν, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί το αυγό και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
3 Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο ίδιο μπολ το μείγμα με τα αποξηραμένα φρούτα, το αλεύρι, τη φρυγανιά και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
4 Ύστερα, αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας σε 4 στρογγυλές φόρμες σιλικόνης για πουτίγκα ή ζελέ διαμέτρου 12 εκ., βάθους 8 εκ. και τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
5 Αμέσως μετά, τις μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό, καπακώνουμε και βράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
6 Μόλις είναι έτοιμη, αναποδογυρίσουμε και ξεφορμάρουμε τις πουτίγκες στα πιάτα που θα σερβίρουμε.
7 Τέλος, σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το κονιάκ και λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και με ένα σπίρτο το ανάβουμε κι έπειτα, περιχύνουμε προσεκτικά τις πουτίγκες με το φλαμπέ κονιάκ.
8 Αφήνουμε τις πουτίγκες να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε.
9. Μπορείτε να προσθέσετε το frosting της επιλογής σας.
Δείτε τη συνταγή αναλυτικά στη σελίδα του Γιώργου Τσούλη
Καλή επιτυχία και Καλή Απόλαυση!