Η αρχή όπως λέει και η λαϊκή ρήση είναι το ήμισυ του παντός. Ένα καλό ψήσιμο του οβελία πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις ώστε να μην καταλήξει σε αποτυχία. Η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος ένας καλός ψήστης θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Μια καλή φωτιά είναι το μυστικό για ένα σωστό ψήσιμο.
    Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει η φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κρεατικά μας, ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά (δηλαδή με πολλά κάρβουνα) και εν ανάγκη ένα μέρος της το διατηρούμε εκτός του σημείου που σουβλίζουμε.
  2. Για να υπολογίσουμε την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε σκεφτόμαστε τα εξής:
  3.  Τι ώρα θέλουμε να είναι έτοιμο το φαγητό και από αυτήν αφαιρούμε τρεις ώρες για το ψήσιμο και μισή ώρα για το άναμμα της φωτιάς (αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

  1. Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί βάζουμε από πάνω τις σούβλες τις οποίες και γυρίζουμε γρήγορα.
  2. Στον οβελία προσέχουμε να έχει δυνατότερη φωτιά στα πόδια και στο κεφάλι.
  3. Ανά τακτά διαστήματα με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε με λαδολέμονο τα ψητά μας.
  4. Αν σε κάποιο σημείο δούμε τη φωτιά μας να σβήνει, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή μακρύ κλαδί.
  5. Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν οι αρθρώσεις στα πόδια του φαίνονται, έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες.
  6. Αν ψήνετε κοκορέτσι έχετε υπόψη σας ότι αυτό θα είναι έτοιμο πολύ πιο γρήγορα, όταν έχει σταματήσει να αφρίζει, φαινόμενο που παρατηρείται μία με μιάμιση ώρα από τη στιγμή που το βάζουμε στη φωτιά.

Προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε και λύσεις:

  • Αν εκεί που σουβλίζετε πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
  • Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπάμε στο σημείο εκείνο λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και λαδώνει τη σούβλα μας.
  • Αν θέλουμε ο οβελίας μας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπάμε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικές μεριές, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα σε αυτήν. Φυσικά η ενέργεια αυτή έχει επιπτώσεις στην γεύση του ψητού μας.
  • Σε περίπτωση που η φωτιά μας σβήσει ή αδυνατίσει επικινδύνως, βγάζουμε τα ψητά από πάνω της και φυσάμε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών (σεσουάρ)
  • Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο οβελίας αρχίζει να παρουσιάζει καμπούρα, το βγάζουμε από τη φωτιά και δένουμε πάνω από τη πλάτη ένα μακρύ ίσιο ξύλο, με το οποίο πιέζουμε προς τα κάτω και ισιώνει η πλάτη του ψητού μας.

Καλό Πάσχα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ