Την περίοδο της Σαρακοστής διανύουμε και ο σεφ Μάκης Γεωργιάδης μας προτείνει μία υπέροχη συνταγή: «Ρεβύθια στη Γάστρα»
Ρεβύθια στη γάστρα
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 6 ώρες
Για 4 άτομα
Υλικά:
500 γρ. ρεβίθια
2 καρότα σε μικρά καρέ
μία πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
μία πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 κλωναράκι σέλινο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε σε μπόλικο νερό τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια γάστρα. Τα καλύπτουμε με νερό και κλείνουμε το σκεύος.
Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι από νερό και αλεύρι και «σφραγίζουμε» γύρω γύρω το καπάκι. Ψήνουμε το φαγητό στους 170ο C για 6 ώρες. Κατά το σερβίρισμα, αν θέλουμε, περιχύνουμε με έξτρα χυμό λεμονιού.
TIP: Δίνουμε μια ιδιαίτερη γεύση στα ρεβίθια αντικαθιστώντας το χυμό του ενός λεμονιού με χυμό και φλούδες ενός πορτοκαλιού.