Η Νάνσυ Κατσικάρη- Αλεξανδρή

 

ΥΛΙΚΑ

•1 πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού
•400 γρ. αμυγδαλόψιχα
τριμμένη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
•200 γρ. καρυδόψιχα
κοπανισμένη
•250 γρ. βούτυρο γάλακτος
•400 γρ. κουβερτούρα σε
σταγόνες
•600 γρ. πραλίνα για τη
γέμιση

Για το σιρόπι
•1.000 ml νερό
•800 γρ. ζάχαρη
•340 γρ. μέλι
•φλούδες από 1 λεμόνι και
1 πορτοκάλι ακέρωτα
•2 ξύλα κανέλας
•λίγο χυμό λεμονιού

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο κρούστας και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε πολύ καλά την επιφάνειά του με το βούτυρο. Προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε το τρίτο φύλλο. Απλώνουμε τριμμένο αμύγδαλο, καρύδι και σταγόνες κουβερτούρας. Τοποθετούμε από πάνω το τέταρτο φύλλο και βουτυρώνουμε με το πινέλο.
Με μια λεπτή βέργα αρχίζουμε να τυλίγουμε σε σφιχτό ρόλο όλα τα φύλλα μαζί. Σηκώνουμε το ρολό και σουρώνουμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο προς τον πάγκο αφαιρώντας τη βέργα. Κόβουμε το ρολό φύλλου σε τρία ισομήκη μέρη και σχηματίζουμε τρία σαλιγκάρια, κάνοντας πολύ προσεκτικά με τα δάχτυλά μας ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο του καθενός.
Μεταφέρουμε τα σαραγλί σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για περίπου 20΄-30΄ (εξαρτάται από το φούρνο). Μόλις ροδίσουν ομοιόμορφα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Σιρόπι
Ρίχνουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, τις φλούδες από τα φρούτα και τα ξύλα κανέλας και τα μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να δέσουν. Λίγο πριν αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Σιροπιάζουμε τα σαραγλί και τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι τους για 3 ώρες. Όταν πλέον έχουν κρυώσει και σιροπιαστεί καλά, τα γεμίζουμε με πραλίνα χρησιμοποιώντας για ευκολία ένα κορνέ ή κουτάλι της σούπας.

Περισσότερες συνταγές στο Hello! Cuisine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ