Το ψωμί είναι από τα βασικότερα στοιχεία στο οικογενειακό τραπέζι. Για εκείνους που επιχειρούν να δοκιμάσουν την παρασκευή του μόνοι τους, αλλά θέλουν να αποφύγουν τις ενοχές που προκαλεί το λευκό αλεύρι, μπορούν να δοκιμάσουν μια πιο υγιεινή εκδοχή του. Μια συνταγή για ψωμί ολικής άλεσης που δεν στερείται τίποτα από την αφράτη υφή του είναι αυτή που ακολουθεί.

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι, ολικής

11 γρ. μαγιά, ξερή

30 γρ. βρώμη, νιφάδες

480 ml νερό, χλιαρό

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου

1 πρέζα ζάχαρη

Ηλιόσπορο, για το πασπάλισμα

Παπαρουνόσπορο, για το πασπάλισμα

Σουσάμι, για το πασπάλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αδειάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη βρώμη, το αλάτι, το σιρόπι σφενδάμου, το παραπάνω μείγμα και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το γάντζο μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι για περίπου 4 λεπτά.
  3. Αμέσως μετά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά.
  4. Ύστερα, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, αφήνουμε το ζυμάρι εκεί, το ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια και το τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 30Χ15εκ., την οποία έχουμε λαδώσει.
  5. Έπειτα, πασπαλίζουμε τη ζύμη με νιφάδες βρώμης, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο, την καλύπτουμε με μία ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  6. Στη συνέχεια, ραντίζουμε με λίγο νερό το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά.
  7. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. 8 Τέλος, το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ