Το πιο υγιεινό ψωμί, γεμάτο βιταμίνες και φυτικές ίνες, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.
Το ζύμωμα έχει… αγχολυτικές ιδιότητες. Και όταν το αποτέλεσμα είναι τόσο θρεπτικό και νόστιμο όσο αυτό το πολύσπορο ψωμί, θα το κάνετε συνήθεια.
Υλικά:
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 ¼ φλ. χλιαρό νερό
3 κ.σ. + 2 κ.γ. μέλι
4 κ.σ. μαργαρίνη
3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλ. αλεύρι για ψωμί
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. αλάτι
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
1/4 φλ. λιναρόπορο
1/4 φλ. ηλιόσπορο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, τις 2 κ.γ. μέλι και μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθούν, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στην άκρη για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
Βάζουμε τη φουσκωμένη μαγιά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το μαργαρίνη, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το υπόλοιπο μέλι. Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ τα 3 είδη αλευριού με το αλάτι. Ρίχνουμε 3 φλιτζάνια απ’ το μείγμα των αλευριών στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε τις μισές ποσότητες βρώμης, λιναρόσπορου και ηλιόσπορου και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα του μπολ, τη βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία κι ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.
3Βουτυρώνουμε ελαφρώς δύο μακρόστενες φόρμες και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλάγια με το μείγμα των βρώμης και σπόρων, αφήνοντας λίγο και για την επιφάνεια του ψωμιού. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, βάζουμε τα δύο κομμάτια στις φόρμες και πασπαλίζουμε με τους σπόρους. Σκεπάζουμε ξανά κι αφήνουμε να ξεκουραστούν τα ψωμιά για 45΄.
Ψήνουμε τα δύο ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 45΄, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.