Γιουβέτσι με κιμά ογκρατέν
Μερίδες: 6-8
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Υλικά
● 1 κιλό κριθαράκι βρασμένο
● 300 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
● 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
● 400 γραμμ. ντομάτα κονκασέ
● 250 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
● 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
● 4 αβγά (μέτρια)
● 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
● 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
● αλάτι
● πιπέρι
● ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού γίνει αυτό, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και τον κιμά, τον οποίο σοτάρουμε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
2. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πάπρικα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 2΄-3΄.
3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλη η υγρασία.
4. Ύστερα, αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά και τον αφήνουμε στην άκρη.
5. Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τα αβγά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθούν τα αβγά.
6. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
7. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 27×20 εκ., απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα το κριθαράκι, καλύπτουμε από πάνω με τον κιμά και σκεπάζουμε με το μείγμα με το γιαούρτι.
8. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30΄-35΄.
9. Μόλις είναι έτοιμο το γιουβέτσι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
#tsoulotip:
Αν θέλουμε να βγει το γιουβέτσι πιο ζουμερό, δεν αφήνουμε τον κιμά να βράσει πολύ με τη σάλτσα.
Δείτε και άλλες συνταγές στο
https://www.giorgostsoulis.com/