Συνταγή: Η παραδοσιακή συνταγή του γαλακτομπούρεκου περνά σε άλλη διάσταση με μια κρέμα αρωματισμένη με πορτοκάλι.
Ο συνδυασμός τραγανού φύλλου σιροπιασμένου φύλλου με μια βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει εσπεριδοειδή απογειώνει το γλυκό που αγαπούν όλοι οι Έλληνες.
Υλικά:
Για το γαλακτομπούρεκο:
3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τα ασπράδια
1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
3/4 φλιτζ. σιμιγδάλι
4 φλιτζ. γάλα, ζεστό
8 φύλλα κρούστας
100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι πορτοκαλιού
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. νερό
1/3 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
1 φλούδα πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη λαμαρίνα 22 εκατοστών.
Πρώτα, φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γλυκό. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μιρκή κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε για 2′-3′ ή ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία, αφήνουμε να βράσει για 5΄.
Χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Σταδιακά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το γάλα και τα αδειάζουμε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για 5΄, ή ώσπου να πυκνώσει η κρέμα. Στη συνέχεια, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στο κρύο μείγμα των κρόκων κι ανακατεύουμε απαλά. Έπειτα ρίχνουμε και την υπόλοιπη και διπλώνουμε με πολύ προσεκτικές κινήσεις.
Ξεκινάμε να στρώνουμε φύλλα κρούστας στη λαμαρίνα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Αδειάζουμε τη γέμιση και ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας ξανά. Κλείνουμε καλά στα πλαϊνά, διπλώνοντας τα φύλλα που περισσεύουν, χαράζουμε απαλά την επιφάνεια και ψήνουμε 50΄ ή ώσπου να χρυσίσει το γλυκό.
Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει απ’ το φούρνο, καυτό όπως είναι, με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να κρυώσει και ύστερα σερβίρουμε.
Photo credit: istock