Συνταγή: Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο – Είναι πιο εύκολη από ότι νομίζετε!
Είναι η πιο εύκολη, αφράτη και νόστιμη μελιτζανόπιτα που έχετε δοκιμάσει! Ιδανική για πρωινό, κολατσιό ή και για κύριο γεύμα με τη συνοδεία μιας σαλάτας!
Υλικά:
Για τη ζύμη
2 αυγά
200ml γάλα
200γρ γιαούρτι στραγγιστό
3 κτσ ελαιόλαδο
1 κτγ αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικα )
1 κτγ μαγειρική σόδα ή 2 κτλ μπέικιν πάουντερ
180γρ αλεύρι γοχ ή
150γρ τυριά της αρεσκείας σας
Για τη γέμιση
30γρ βούτυρο ή τρεις κτσ ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
500 γρ μελιτζάνες
πιπέρι
1 κτγ αλάτι
1 ντομάτα ξεφλούδισμενη και ψιλοκομμένη
200 γρ. φέτα
λίγο ελαιόλαδο
2 κτλσ σιμιγδάλι η καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και βραστό νερό για τα τις ξεπικρίσουμε. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να τις κρατάει μέσα στο νερό και τις αφήνουμε για 15 λεπτά.
Παράλληλα σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι, την σόδα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν!
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Βάζουμε τα τυριά που μας αρέσουν και ανακατεύουμε.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζουμε καλά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για λίγο το σκόρδο πριν ρίξουμε το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι. Ρίχνουμε την πιπεριά και στο τέλος την μελιτζάνα και τα μπαχαρικά.
Κλείνουμε το τηγάνι με καπάκι για να μειωθεί ο όγκος των υλικών. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και ξανακλείνουμε το καπάκι μέχρι να βράσουν τα υλικά με τα ζουμιά τους.
Λαδώνουμε ένα ταψί 30-32 εκ. και προσθέτουμε ομοιόμορφα στην βάση το σιμιγδάλι (ή το καλαμποκάλευρο).
Στη συνέχεια προσθέτουμε ομοιόμορφα την μισή από τη ζύμη μας. Βάζουμε κουταλιά – κουταλιά την γέμιση και προσθέτουμε σε μικρά κομμάτια την φέτα.
Και τέλος κουταλιά κουταλιά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 για περίπου 45 λεπτά. Την αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί πριν την κόψουμε
Πηγή: fridas.passion