Συνταγή: Αγαπημένο κλασικό ελληνικό γλυκό που μπορείς να το φτιάξεις χωρίς κόπο!

Οι εργολάβοι κάνουν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900. Αν και υπάρχουν ομοιότητες με γαλλικά γλυκά, δεν είναι ίδιο με κανένα.

Γιατί όμως πήραν αυτό το όνομα; 

Σύμφωνα με τον Νίκο Σαραντάκο σε παλαιότερες εποχές ο όρος σήμαινε την ερωτοτροπία,  την εκδήλωση της ερωτικής συμπάθειας, το φλερτ, ακόμα και την ερωτική σχέση.

Στο πρώτο έργο του Παπαδιαμάντη  «Μετανάστις» που γράφτηκε το 1879, διαβάζουμε:

«-Και είναι πολύ ωραία προς τούτοις, και εις αυτήν την ηλικίαν αι νέαι είναι επικίνδυνοι.
-Λοιπόν θα είπης;
-Και τας πολιορκούν πολλοί εργολάβοι

Αν δεν θέλετε να τους μάθετε, αλλά να τους φάτε, ακολουθήστε την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!

Υλικά: 

Για την κρέμα: 

500 γρ. γάλα πλήρες

135 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

3 κρόκους, από μεσαία αυγα

50 γρ. κορν φλάουρ

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

75 γρ. βούτυρο

Για τους εργολάβους:

250 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα

250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

3 ασπράδια, από μεσαία αυγα

1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση:

50 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα

Συνταγή: Αγαπημένο κλασικό ελληνικό γλυκό που μπορείς να το φτιάξεις χωρίς κόπο!
Συνταγή: Αγαπημένο κλασικό ελληνικό γλυκό που μπορείς να το φτιάξεις χωρίς κόπο!

Εκτέλεση:

Για την κρέμα:

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.

Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Μόλις πάρει μια βράση το γάλα, το μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια.

Βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε στη φωτιά.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.

Μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Για τους εργολάβους:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη, και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πούδρα.

Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στη άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, το αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.

Βάζουμε τη μαρέγκα στο μπολ με τα αμύγδαλα και ανακατεύομε απαλά με μία μαρίζ.

Μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε σε ταψί με λαδόκολλα τους εργολάβους. (Η διάμετρος των εργολάβων θέλουμε να είναι 2-3 εκ.)

Βάζουμε στη μέση από ένα αμύγδαλο και ψήνουμε για 18-20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουμε καλά.

Για την σύνθεση:

Βάζουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.

Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε στον έναν εργολάβο.

Καλύπτουμε από άλλον έναν εργολάβο για να δημιουργήσουμε ένα σάντουιτς.

Αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη μπορείς να βρεις, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ