Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και η λαγάνα θα έχει την τιμητική της στο τραπέζι, όπως και άλλα Σαρακοστιανά φαγητά.

Εμείς, σας έχουμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για λαγάνα που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι στο σπίτι μέσα σε λίγη ώρα.

λαγάνα

ΥΛΙΚΑ

1 25 γρ. νωπή μαγιά
1/2 φλιτζ. νερό χλιαρό + 2 φλιτζ. επιπλέον
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη
σουσάμι για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την μαγιά και την διαλύουμε με το χλιαρό νερό.

Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.


Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα, όπου μέσα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά, ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.


Στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μπάλα ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάθουμε τρεις πίτες.

Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.


Πιέζουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.


Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15′-20′.

Προσοχή μην τις παραψήσουμε γιατί οι λαγάνες σκληραίνουν και στεγνώνουν γρήγορα.

  • Η λαγάνα τρώγεται ζεστή και μπορείτε να την συνδυάσετε με μέλι ή μερέντα για το πρωινό σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ