Η τυρόπιτα που όλοι αγαπάμε και θέλουμε να τρώμε με αυτή τη συνταγή δεν απαιτείται πολύς χρόνος.
Άλλωστε, δεν την αποκαλούν τυχαία… έξυπνη τυρόπιτα.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι γρήγορη, νόστιμη και όταν την φτιάξετε θα θέλετε να την ξαναφτιάξετε.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
4 κούπες αλεύρι κίτρινο
1 φλ . του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ξύδι
1 1/3 κουπες νερό
Λιγο κορν Φλάουερ ή νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
400 γραμ σκληρή φέτα
1 φλιτζ του καφέ γάλα
4 αβγά
χοντροτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη γέμισή μας. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη φέτος μας και τη θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε μέσα το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για ½ ώρα σε δροσερό μέρος.
Χτυπάμε τα αβγά και μόλις περάσει η μισή ώρα τα ρίχνουμε μέσα στο τυρί. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το χοντροτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο και αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί .Πλάθουμε 8 μικρά μπαλάκια . 4 μπαλάκια απλωμένα και ενωμένα μεταξύ τους μας δίνουν ένα φύλλο . Έτσι με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να ανοίγουμε 4 φύλλα με μια κίνηση.
Ο τρόπος που τα κάνουμε είναι ο εξής: Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με κορν φλάουρ. Ανοίγουμε τη πρώτη μπάλα σε ενα μικρο φύλλο, όσο το πιάτο της πάστας και πασπαλίζω με κορν φλάου, το αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τη δευτερη μπάλα όπως και την πρώτη και πασπαλίζω και αυτή με κορν φλάου . Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο την τριτη και τέταρτη μπάλα και ραντίζουμε με κορν φλάου. Τα 4 αυτά φύλλα τα στιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και ανοίγουμε με τον πλάστη 1 μεγάλο φύλλο σε πολύ καλά ραντισμένη επιφάνεια με κορν φλάου, τόσο μεγάλο που να καλύπτει τον πάτο του ταψιού μας , τα τοιχώματα και να περισσεύει και λίγο απ’ έξω. Με προσοχή το βάζουμε μέσα σε καλά λαδωμένο ταψί. Νο 36 στρογγυλό λαδωμένο καλά.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι.
Κατά το ίδιο τρόπο ανοίγουμε τα άλλα 4 μπαλάκια σε 1 μεγάλο φύλλο , που να καλύπτει το ταψι και να περισσεύει και λίγο προς τα έξω. Ενώνουμε τις άκρες. Στρίβουμε και φτιάχνουμε κόθρο και με ένα πιρούνι τρυπάμε την πίτα μας σε δέκα διαφορετικά σημεία.
Χαράζουμε τη πίτα απαλά με ένα μαχαίρι σε μερίδες. Το λαδώνουμε καλά . Την ψήνουμε στο φούρνο στους 170ο με το φούρνο αναμμένο πάνω και κάτω και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει καλά για περίπου 45-60 λεπτά.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, τη κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.
*Tip: Δεν φυλάμε ποτέ τη πίτα στο ψυγείο.