Μια πίτσα είναι ότι πρέπει για τα βράδια που χαζεύουμε στην τηλεόραση και θέλουμε να χαλαρώσουμε στον καναπέ μας.
Η εύκολη λύση θα ήταν να παραγγείλουμε, αλλά θα ήταν τέλεια ιδέα να φτιάξουμε τη δική μας αφράτη ζύμη πίτσας και να προσθέσουμε ότι υλικά θέλουμε. Μάλιστα, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξή μας.
Ας δούμε τη συνταγή για αφράτη ζύμη πίτσας παρακάτω:
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ξεκούρασης πριν το ψήσιμο: 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα 50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 γρ. αλάτι
4 γρ. ξηρή μαγιά (ή 12 γρ. νωπή μαγιά)
24 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
500 γρ. νερό
55 γρ. λάδι (ελαιόλαδο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Το νερό θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τη νωπή μαγιά θα τη διαλύσετε στο νερό, ενώ την ξηρή θα την κρατήσεις εκτός νερού.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά όλα τα στέρεα υλικά με ένα σύρμα χειρός.
- Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και το λάδι μέσα στον κάδο του μίξερ με τα στέρεα υλικά και με την κεφαλή του γάντζου ζύμης ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για να δημιουργηθεί η ζύμη. Αν δεν έχεις μίξερ, ανακάτεψε με τα χέρια.
- Μετά από 1-2 λεπτά, η ζύμη θα έχει πάρει μορφή. Αυξήστε λίγο την ταχύτητα και αφήστε τη ζύμη να ζυμωθεί για άλλα 10 λεπτά περίπου, ώστε να «δουλέψει» η μαγιά.
- Στο μεταξύ, λαδώστε τον πάτο και τα τοιχώματα σε 4 βαθιά μπολ. Μην το παρακάνετε με το λάδι, απλώς δε θέλουμε να κολλήσει η ζύμη.
- Μόλις κλείσουμε το μίξερ, θα παρατηρήσουμε ότι μέρος της ζύμης έχει κολλήσει στο κάτω μέρος του μίξερ και ότι είναι ζεστή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε, γι ’αυτό μην βάλετε περισσότερο αλεύρι. Απλώς ξεκολλήστε τη ζύμη με τη βοήθεια μιας χούφτας (ή σπάτουλας μαρίζ) και πιάστε την στα χέρια σας για να δειτε πόσο ωραία έχει γίνει και πως δεν κολλάει τόσο πολύ.
- Χώριζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη (για 4 πίτσες διαμέτρου 36 εκατ.), κόβοντας το ζυμάρι με μαχαίρι και όχι τραβώντας το.
- Πλάστε κάθε μέρος σε στρογγυλό σχήμα και βάλτε τα στα 4 μπολ με λάδι.
- Τέλος, καλύψτε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη ή με μια πετσέτα, και άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου για να δουλέψει η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη, αν θέλεις να τα ψήσεις άμεσα.
- Η ζύμη πρέπει να ψηθεί το ελάχιστο 1μιση ώρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ, ΣΥΝΤΑΓΗ
Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ