Τα φοινίκια Σμυρνέικα δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα, αλλά με συνταγή και αρώματα από τη Σμύρνη.
7 τόμοι αφιερωμένοι στη μικρασιατική κουζίνα, μια διαδρομή 100 χρόνων σε γεύσεις και αρώματα αποτυπωμένη σε πάνω από 200 συνταγές.
Μια γαστρονομική περιπλάνηση που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα νοσταλγικό κάδρο της εποχής.
Αυτή την εβδομάδα με το 7ΜΕΡΕΣTV βρείτε τον 7ο και τελευταίο τόμο «Χριστούγεννα στη Σμύρνη»
Προετοιμασία: 1 ώρα και 15 λεπτά
Ψήσιμο: 25-30 λεπτά
Μερίδες: 35 τμχ. περίπου
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
‒ ½ φλιτζ. τσαγιού λάδι καλής ποιότητας
‒ 1 κιλό αλεύρι
‒ 1½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
‒ 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδας + λίγο επιπλέον λιωμένο για το ταψί
‒ ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
‒ 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
‒ ½ κ.γ. σόδα σκόνη
‒ 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
‒ ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
‒ 1 κ.γ. κανελογαρίφαλα σε σκόνη
‒ βούτυρο λιωμένο για το ταψί
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
‒ 2 φλιτζ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
‒ 1 φλιτζ. τσαγιού φρούτα ξερά ψιλοκομμένα (χουρμάδες, δαμάσκηνα)
‒ 2 κ.σ. Ζάχαρη
‒ ½ κ.γ. κανελογαρίφαλα σε σκόνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
‒ 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
‒ 3 φλιτζ. τσαγιού μέλι
‒ 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το λάδι για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει – καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μίξερ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού.
• Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα κανελογαρίφαλα, ανακατεύοντας και στη συνέχεια δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη – δεν την παραζυμώνουμε,ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
• Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, τα απλώνουμε στην παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση. Κλείνουμε τα φοινίκια σε οβάλ σχήμα, εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό.
• Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί ή λαμαρίνα και αραδιάζουμε τα φοινίκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
• Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στη φωτιά για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε
το σιρόπι από την εστία και το διατηρούμε ζεστό.
• Ρίχνουμε σε δόσεις τα φοινίκια στο σιρόπι, τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και τα βγάζουμε
με τρυπητή κουτάλα. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα.
TIP
Αντικαθιστούμε, αν προτιμάμε, τα δαμάσκηνα με αποξηραμένα με βερίκοκα.