Τα κρουασάν βουτύρου ταιριάζουν πολύ με τον καιρό, ειδικά αν είναι ζεστά. Μπορούμε να τα φάμε για πρωινό, για σνακ και να το απολαύσουμε είτε γλυκό είτε αλμυρό.

Παρακάτω θα δούμε μια εύκολη συνταγή για κρουασάν βουτύρου που σίγουρα θα την φτιάξετε αρκετές φορές.

κρουασάν βουτύρου

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι ( 250 ml) κρύο γάλα
1/2 φλιτζάνι (125 ml) βρασμένο νερό
1 κ.σ ξερή μαγιά
1/4 φλ. 50 γρ. ζάχαρη
3 3/4 φλ. 500 γρ. αλεύρι γοχ
1 κ. γ αλάτι
1 φλ. και 2 κ. σ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα και το νερό, ανατεύουμε και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια πρόχειρα σε μια μπάλα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια και πλάθουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, για περίπου 2 λεπτά. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ αλειμμένο με λάδι και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μετά από 30 λεπτά, στρώνουμε μεμβράνη στον πάγκο και τρίβουμε εκεί το βούτυρο στον τρίφτη.

Απλώνουμε το βούτυρο στη μεμβράνη και το τυλίγουμε σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Συμπιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει αέρας στη συσκευασία. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Αφού έχει περάσει η 1 ώρα, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε παραλληλόγραμμο σχήμα σε αλευρωμένο πάγκο με τη βοήθεια του πλάστη.

Βάζουμε στο κέντρο της ζύμης το κατεψυγμένο βούτυρο , διπλώνουμε από δεξιά και αριστερά με τη ζύμη και πιέζουμε στις άκρες με τα δάχτυλά μας.

Γυρνάμε τη ζύμη 90 μοίρες και με τον πλάστη ζυμώνουμε κατά μήκος, πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα.

Διπλώνουμε τη ζύμη από δεξιά και αριστερά, τυλίγουμε με μεμβράνη και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Κατόπιν βγάζουμε από την κατάψυξη, ξετυλίγουμε και ξανατυλίγουμε τη ζύμη με τον προηγούμενο τρόπο. Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άλλη μια ώρα. Επαναλαμβάνουμε για άλλες 2 φορές, ανά 1 ώρα.

Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια και κατόπιν κόβουμε τα κομμάτια στη μέση και διαγώνια.

Παίρνουμε το πρώτο τρίγωνο ζύμης και τραβάμε τις άκρες με τα χέρια πολύ απαλά.Με μαχαίρι κάνουμε μια πολύ μικρή σχισμή στη βάση και κυλάμε τη ζύμη σχηματίζοντας ένα κύλινδρο. Στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Καλύπτουμε τα κρουασανάκια με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, αλείφουμε την επιφάνεια των κρουασάν με χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 10 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180οC για άλλα 10-15 λεπτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ