Μια συνταγή που σας λύνει τα χέρια, για μια γρήγορη μακαρονόπιτα με πλούσια γεύση.
Τα μακαρόνια είναι πάντα η γρήγορη, εύκολη και σίγουρη λύση για κάθε τραπέζι, καθημερινό ή επίσημο. Αυτή η συνταγή είναι μια παραλλαγή κλασικών γεύσεων, πρωτότυπη αλλά πολύ απλή στην παρασκευή της.
Υλικά:
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
500 γρ. πένες
1 λίτρο γάλα
4 αβγά
250 γρ. φέτα σε τρίμματα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
100 γρ. λιαστές ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κ.σ. ζάχαρη
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1/3 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο στρογγυλό ταψί και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, να καλύψει τον πάτο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αδειάζουμε τις πένες στο ταψί, περιχύνουμε με το μείγμα αβγών-γάλακτος και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και το μισό μαϊντανό.
Ανακατεύουμε με πιρούνι να απλωθούν τα υλικά και να πάνε παντού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 40΄, να μαλακώσουν οι πένες και να αρχίσει η πίτα να σταθεροποιείται.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο απ’ τις λιαστές ντομάτες σε αντικολλητικό τηγάνι (αν είναι λίγο συμπληρώνουμε 1 ή 2 κ.σ. λάδι) και σοτάρουμε για 1΄ το σκόρδο, να βγάλει το άρωμά του.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄ και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄ περίπου, να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε απ’ το μάτι.
Βγάζουμε την πίτα απ’ το φούρνο και απλώνουμε στην επιφάνειά της τη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15΄-20΄, να σχηματιστεί κρούστα. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε αφού κρυώσει ελαφρά.
(Photo credits: istock)