Νηστίσιμη Συνταγή: Παραδοσιακά ιταλικά νιόκι με σάλτσα μανιταριών για όσους νηστεύουν το κρέας τη Σαρακοστή.
Τα παραδοσιακά ζυμαρικά των Ιταλών, φτιαγμένα με λιωμένη πατάτα, συνοδεύονται από αρωματικά μανιτάρια σε μια συνταγή ιδανική για όσους νηστεύουν το κρέας.
Υλικά:
Για τα νιόκι
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη σάλτσα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γραμμ. κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκσόρδο ψιλοκομμένη
3-4 κλωνάρια θυμάρι
1/2 ματσάκι βασιλικό
1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά τις πατάτες να φύγουν τα χώματα και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό, να μαλακώσουν καλά, περίπου 40΄. Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και στη συνέχεια τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ.
2. Όπως είναι οι λιωμένες πατάτες μέσα σε μια λεκάνη ή σε κατσαρόλα, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να αρχίσει να δένει το μείγμα. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια, ώστε να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
3. Κόβουμε κομμάτια απ’ τη ζύμη και τα πλάθουμε σε μακρόστενα, λεπτά μπαστουνάκια. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε απ’ την άκρη μικρά κομματάκια και σχηματίζουμε τα νιόκι. Για να μη μας κολλήσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη σάλτσα.
4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και, μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, το σκόρδο και το θυμάρι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και περιμένουμε να μαραθούν. Στο μεταξύ, βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό για 3΄-4΄. Μόλις είναι έτοιμα, ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν μέσα στο τηγάνι με τα μανιτάρια κι ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.