Συνταγή: Τα κελέμια από το Γαλαξίδι είναι ουσιαστικά γεμιστά κρεμμύδια και είναι μια από τις πιο ωραίες Ελληνικές συνταγές
Τα κελέμια όπως τα έδειξε στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Υλικά:
10 κρεμμύδια
2 κρεμμύδια
Λίγο ελαιόλαδο
1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
3 φλ. ρύζι καρολίνα
1 ματσ. μαιντανό
1/2 φλ. δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. κονιάκ
Για την σάλτσα:
5 τεμάχιο/ια ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
Για το πασπάλισμα:
Λίγο κεφαλοτύρι
Λίγη μυζήθρα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια.
Τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15΄.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Γέμιση:
Τσιγαρίζουμε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε για 5΄και τον σβήνουμε με το κονιάκ.
Μετά ρίχνουμε το ρύζι, 2 φλ. νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μυρωδικά.
Σιγοβράζουμε τα υλικά για λίγα λεπτά και όταν ενωθούν μεταξύ τους κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αν μας βγει πολύ στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό, γιατί όταν ψηθούν θα χαθεί όλη τη σάλτσα.
Αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα κρεμμυδόφυλλα, γεμίζοντας το καθένα με 1 κ.σ και τυλίγοντάς το σφιχτά.
Αφού τα φτιάξουμε με αυτόν τον τρόπο όλα, τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον πελτέ και 1 φλ. νερό, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω τους.
Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30΄περίπου.
Λίγο πριν σβήσουμε, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν χρώμα.
Πηγή: argiro