Συνταγή: Η καλύτερη εκδοχή της τυρόπιτας με παραδοσιακό φύλλο και γέμιση φέτας και ανθότυρου.
Η νοστιμιά αυτής της τυρόπιτας βρίσκεται στο υπέροχο, τραγανό φύλλο, το οποίο αγκαλιάζει τη γεμάτη γεύση κι αρώματα γέμιση. Αν δεν έχετε ανοίξει ποτέ δικό σας φύλλο, μην το φοβηθείτε. Δοκιμάστε και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!
Υλικά:
Για το φύλλο:
480-500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ξίδι λευκό
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
2 φλιτζ. φέτα σε τρίμματα
500 γραμμ. ανθότυρο σε τρίμματα
1 αυγό
Άνηθος ψιλοκομμένος για το πασπάλισμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων
Μαυροσούσαμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πρώτα, φτιάχνουμε το φύλλο: Κοσκινίζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλεύρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μία τρύπα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο, το ξίδι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει εύπλαστη, χωρίς να κολάει στα χέρια.
Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε για 30΄ σκεπασμένες να “ξεκουραστούν”.
Αλευρώνουμε τον πάγκο ή πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε λεπτό φυλλαράκι. Αφήνουμε τα φύλλα για λίγο στην άκρη να “τραβήξουν” και φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνηθο, το αυγό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε κι απλώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 ακόμη φύλλα, λαδώνοντάς τα πάντα καλά.
Αδειάζουμε τη μισή γέμιση, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ολοκληρώνουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
Στο τέλος, αλείφουμε με αυγό που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο μαυροσούσαμο.
Ψήνουμε για 50΄-60΄ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190οC μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Photo credit: istock