Με ελάχιστα υλικά και τα γλυκά ντοματίνια που θα βρείτε στην αγορά, φτιάξτε τις δικές σας λιαστές ντομάτες.
Με τόσο ζεστό καιρό, οι ντομάτες γλύκαναν από πολύ νωρίς. Ειδικά τα ντοματάκια είναι φανταστικά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις δικές σας σπιτικές λιαστές ντομάτες, τις οποίες θα φυλάξετε σε βάζα για να τις χρησιμοποιείτε όλο το χρόνο.
Υλικά:
1 κιλό ντοματάκια βελανίδια (ή πομοντόρια)
200 γρ. αλάτι χοντρό
2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ξύδι λευκό
8 σκελίδες σκόρδο
Φύλλα βασιλικού, θυμάρι, δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση ή, αν χρησιμοποιούμε πομοντόρια, στα τέσσερα. Τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Αν θέλουμε, στρώνουμε από κάτω χαρτί κουζίνας για να τραβάει τα υγρά.
Τα αφήνουμε σε μέρος που να το βλέπει πολύς ήλιος, σκεπασμένα με ένα τούλι για να αποφύγουμε τις μύγες. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μέρες μέχρι να ξεραθούν καλά και να αποβάλλουν όλα τους τα ζουμιά και τα σπόρια. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε και στο φούρνο, στους 120 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 2-3 ώρες.
Μόλις οι ντομάτες μας είναι έτοιμες, τις μοιάζουμε σε δύο βάζα. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Γεμίζουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι και φυλάμε τα βάζα στο ψυγείο.
Είναι υπέροχες σε σαλάτες, συνταγές με ζυμαρικά, αλμυρά κέικ και δροσερά ντιπ.
(Photo credits: istock)